Petr Arenberger: Stres může řadu onemocnění nejen zhoršovat, ale i vyvolávat. Pacient na to není sám

6. ledna 2023·Koktejl·Barbora Turková·Romana Navarová

Petr Arenberger. (Zdroj: Frekvence 1)

V posledních dnech se v médiích častěji objevují příběhy známých osobností, které trpí alopecií. Nemoc díky nim začíná být více medializovaná. Co se při nemoci vlastně děje? A jak to vypadá s lékem na ní? Hostem Press klubu byl přednosta dermatovenerologické kliniky vinohradské nemocnice Petr Arenberger.

V úterý svět obletěla zpráva, že bývalé tenisové královně Martině Navrátilové lékaři diagnostikovali hned dva typy rakoviny. Není to poprvé, kdy musí s nemocí sportovkyně bojovat. Poprvé rakovinu porazila před třinácti lety.  „Vnímá to sportovně, to je správný přístup. Pacient by se neměl poddávat problémům, které sám nevyřeší. Vyřeší to jeho imunitní systém a lékaři, kteří vyberou vhodnou léčbu. Když jsem studoval, tak se diagnóza říkala pacientům velmi opatrně a informace nebyly úplně kompletní. Dnes se pacientům snažíme říct pravdu, ale tak, aby odpovídala. Máme mnohem více možností, jak pacientovi nejen prodloužit život, ale jak ho z onemocnění vyléčit. Jedná se o vážnou nemoc, ke které musíme mít respekt, musíme jí sledovat a nesmíme ji zanedbávat, ale možností vyléčení je celá řada. Společně na tom pracujeme,” komentuje Arenberger.

Podle něj je důležité, aby pacient věděl, že na to není sám. „Stres může řadu onemocnění nejen zhoršovat, ale i vyvolávat. Je důležité myslet pozitivně.” Doba a možnosti léčby se zlepšují každým rokem. „Když jsme před šestnácti lety začínali s naším Stanem proti melanomu, tak jsme si lámali hlavu, co budeme dělat s těmi pokročilými stádii. Nabídka léčby nebyla taková, jakou mám dnes. Stále platí, že prevence a včasné odhalení může nabídnout úplné vyléčení. Dnes jsme schopni nabídnout dlouhodobé přežití i u pokročilých stádiích. To jsme dříve neměli,” vysvětluje lékař a pacienty zve 16. do 17. května 2022 v Praze na Václavské náměstí, o týden později do Brna a 17. května do Ostravy. Prevence je ale zásadní, a jak říká Arenberger, čím dříve lidé přijdou, tím lépe.

Máme dobré klinické zkušenosti s lékem na alopecii

Stále častěji se dnes mluví o alopecii. To je neinfekční onemocnění způsobující vypadávání vlasů a ochlupení. „Příčin je celá řada. Jedno je androgenetická alopecie, která postihuje spíše muže a je způsobena vyšší hladinou mužských pohlavních hormonů. U žen je to spíše po přechodu a je to způsobeno hormonálními vlivy. Nejčastěji se setkáváme s alopecií area, což je ložiskové vypadávání vlasů, které může postupně splývat. Může vést k tomu, že ztratíte nejen vlasy, ale i obočí, řasy či ochlupení na těle. To je způsobeno autoimunně. Náš vlastní imunitní systém začne bojovat proti růstovým zónám vlasů, které nevytváří vlasy a ty pak vypadávají. I na to je lokální nebo systémová léčba. Souvisí to i s atopickým ekzémem, protože léčba je podobná,” vysvětluje přednosta dermatovenerologické kliniky vinohradské nemocnice.
Nově se podávají léky, které jsou nejen schopny utlumit svědění a škrábání u těžkých forem ekzému, ale cíleně přibrzdit imunitní systém a vlasovým ložiskům umožnit, aby vlasy opět začaly růst. Lék je zatím v České republice registrován na atopický ekzém a je hrazen ze zdravotního pojištění. V USA je ale registrován i na alopecii area. „Brzo se dostane i sem. Máme i vzorky a v klinických studiích s tím máme zkušenosti a funguje velice dobře,” dává nemocným naději Petr Arenberger.

Koktejl - další články

Doporučujeme