Porušování osobních svobod, nebo zajištění stability? V Číně si manželé musí před rozvodem dát “měsíc na uklidnění”

20. května 2021·Koktejl·ČTK

Zdroj fotky: Shutterstock

V Číně se v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku rozvedlo o 72 procent méně párů. Souvisí to se zavedením takzvaného období na uklidnění.

V nejlidnatější zemi světa se podle tamního ministerstva pro civilní záležitosti rozvedlo od začátku ledna do konce března 296 tisíc párů, kdežto ve čtvrtém kvartálu loňského roku bylo rozvodů 1,06 milionu. V loňském prvním čtvrtletí se rozpadlo 612 tisíc manželství. Na svých internetových stránkách o tom informuje americká televizní společnost CNN.

Podle občanského zákoníku, který začal platit se začátkem letošního roku, páry podávající žádost o rozvod musejí potom 30 dnů počkat. Během této doby může každý z manželů žádost stáhnout. Pokud manželé chtějí opravdu od sebe odejít, musejí po uplynutí lhůty žádost podat znovu.

Tento předpis, který vznikl na základě podobných pravidel platných už v některých částech země, se setkal s kritikou kvůli porušování osobních svobod. Podle odpůrců také může vést k tomu, že lidé uváznou v manželských svazcích, v nichž jsou nešťastní, případně že budou dále vystaveni násilí ze strany partnera či partnerky. Podporovatelé ve státních médiích naopak tvrdí, že cílem “období na uklidnění” je zajistit stabilitu v rodinách a pořádek ve společnosti.

V posledních letech rozvodů v Číně neustále přibývalo. Podle CNN se to částečně dělo kvůli zmenšující se sociální stigmatizaci rozvedených a posilování postavení žen. Tento trend vyděsil některé technokraty v situaci, kdy se úřady snaží přesvědčit lidi, aby měli více dětí a Čína se vyhnula zásadním demografickým problémům.

Koktejl - další články

Doporučujeme