Pozice psa ve spánku vám dokáže prozradit, jak se pes cítí nebo jestli není nemocný

31. srpna 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Věděli jste, že pozice psa ve spánku vám o vašem čtyřnohém miláčkovi prozradí mnoho? Můžete přijít například na to, jak se váš pejsek cítí nebo jestli není nemocný. Pokud tedy vypozorujete jeho nejoblíbenější polohu, můžete se tak o svém chlupatém příteli hodně naučit. S informací přišel server Casper.

Pokud nevíte, jak je na tom váš pes psychicky nebo fyzicky, tak jedno z vodítek je pozorovat ho, jak spí. My vám přinášíme pět nejčastějších poloh, ve kterých tito čtyřnozí mazlíčci odpočívají.

Spánek na boku

Psi spí stejně rádi na boku jako lidé. Tato poloha se dokonce řadí mezi jednu z nejběžnějších poloh. Nejčastěji v ní spí štěňata a starší psi, kteří trpí ztuhlými klouby. Pokud tedy váš miláček takto spí, znamená to, že se cítí uvolněně a bezpečně. “Psům je tak akorát teplo, ani jim není příliš horko nebo zima. V této poloze se často setkáte se škubáním končetin, protože pes je zcela uvolněný a tlapy se mohou samovolně pohybovat,” popisuje profesionální trenérka psů Jen Jonesová.

Pozice lva

V této pozici pejsek spí na břiše a hlavu má položenou mezi předními tlapami. To znamená, že váš miláček hluboce nespí, ale pouze odpočívá. Tuto polohu volí ve chvílích, kdy vědí, že budou muset rychle vyskočit.

Pozice supermana

Tato poloha je velmi podobná té lidské. Pes leží roztažený na zemi s břichem přitlačeným k podlaze, zadní tlapy má za sebou a přední natažené dopředu. Zejména se s ní setkáte u štěňat nebo u velmi hravých psů. Sice jsou unaveni, ale takto jsou připraveni si při první příležitosti hrát. Rychle tak čerpají energii, aby mohli opět do akce.

Klubíčko

Když je pejsek stočený do klubíčka a končetiny má zastrčené blízko těla, tak to znamená, že se snaží chránit nebo si zvyká na nové prostředí. Pokud se pes dotýká čenichem zadních tlap, a dokonce si přehodí ocas přes tělo, tak tímto způsobem si kryje všechny životně důležité orgány. To je časté u toulavých nebo nových chlupáčů. Polohu ale využívají i k tomu, aby se zahřáli. “Jde o oblíbenou polohu v chladném, deštivém a větrném počasí, protože chránila psy před živly, když ještě nežili v lidských domovech,” uvedla veterinářka Linda Simonová pro server Dáma.

Pod dekou

Pokud jste zpozorovali, že váš čtyřnohý miláček vyhledává ke spánku místa, kde se může zavrtat a využívá k tomu polštáře, oblečení, přikrývky a deky. Tak touží po noře, kde by se cítil v bezpečí a pohodlí. Dělají to zejména psi, kteří jsou milující, oddaní a zároveň vyžadují velkou dávku pozornosti a péče. Pokud mu není toto dopřáno, tak s největší pravděpodobností nebude moct usnout.

Koktejl - další články

Doporučujeme