Představitelé komunistické strany se měli potrestat, říká Michael Kocáb

20. listopadu 2022·Koktejl·Redakce

Hudebník Michael Kocáb. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl člověk, který je silně spjat s listopadovými událostmi roku 1989, Michael Kocáb. Zavzpomínal na sametovou revoluci. Prozradil nám, co dělal 17. listopadu a co ho dodnes mrzí?

Michaelu Kocábovi bylo během listopadových demonstrací 35 let a nepředpokládal, že právě 17. listopad bude dnem, který dá do pohybu pád komunistického režimu v tehdejším Československu. “Myslel jsem si, že až 10. prosince. Průvod byl organizován SSM (Socialistický svaz mládeže pozn. red), tak jsem si říkal, že tam být nemusím,” uvedl. V osudnou noc byl doma, kde připravoval společně s Michalem Horáčkem rozhovor pro BBC. “Ale přišla Henrieta a hlásila, že je tam šílený průšvih. Ti novináři okamžitě utekli směr Národní třída a my jsme tam teda taky běželi. Doběhli jsme ve chvíli, kdy byl kordón už uzavřený. Připojil jsem se k Miloši Zapletalovi, protože už jsme nemohli k demonstrantům a stáli jsme za zády SNB, tak jsme vyběhli na Novou scénu Národního divadla. Snažili jsme se to sledovat, ale moc to nešlo, protože byla tma,” popisuje Kocáb. Tam setrvali během kritických hodin a následně se vrátili domů. “Dodělali jsme rozhovor pro BBC a hlavně jsme začali psát materiál Mostu, se kterým jsme chtěli oslovit premiéra.” Jedním z bodů iniciativy bylo například prošetření zákroku proti studentům na Národní třídě.

Podle Kocába si žijeme moc dobře. “Minulých 30 let jsme si stěžovali na různé problémy a ve srovnání s tragédií na Ukrajině zjišťuji, že se máme moc dobře. Máme úplnou svobodu slova, pohybu, názorů,” říká s tím, že se vrátila i lidská důstojnost.

Komunistická strana měla být zakázána

Kocáb považuje za největší průšvih posledních 30 let, že se po revoluci nezakázala komunistická strana. “Vnímám to jako skandál. V té době jsme usilovali o to, aby komunistická strana byla zakázaná a prohlášena za zločineckou organizaci, ale nebylo to dovedeno do důsledků a nebyli potrestáni skuteční viníci. Komunistická strana byla zločineckou, kriminální organizací, teroristickou… a v důsledku působení komunistů po celém světě zemřelo 50 až 90 milionů lidí. To jsou příšerná čísla,” sdělil. “Komunisti řádili, jak šílení a ničili tuto planetu. Ale jejich představitelé u nás dostali šanci začlenit se do normálního života, a tak jsme byli schopni vygenerovat určitou velkorysost. Ale já bych je býval potrestal… Spravedlnost měla být vykonána,” uzavřel Michael Kocáb.

Koktejl - další články

Doporučujeme