Prototyp mužské antikoncepční pilulky zastavuje pohyb spermií

21. února 2023·Koktejl·Jan Handl

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Nehormonální antikoncepční pilulka pro pány může být podle odborníků seriózní možností, říkají vědci, kteří našli způsob, jak vypnout u spermií funkci plavání. S informací přišel server BBC.

Testy na myších podle informací BBC naznačují, že nový přípravek udržuje spermie alespoň několik hodin v „omráčeném“ stavu. Je to dostatečně dlouho na to, aby se jim zabránilo dostat se k vajíčku. Vědci nyní plánují další testy, než se pokusí ověřit pilulku na lidech, upřou pozornost na testování na králících.

Myšlenka je taková, že muži by si mohli vzít pilulku hodinu před sexem a pak už by jen museli sledovat hodiny, aby věděli, kdy její účinek vyprchá. Na rozdíl od ženské antikoncepční pilulky tato novinka nezahrnuje žádné hormony. Vědci tvrdí, že to je jedna z výhod přístupu, který zkoumají. Nevyřadí totiž ze hry testosteron a nezpůsobí žádné vedlejší účinky vedoucí k nedostatku tohoto mužského hormonu.

Přípravek je založen na přepínači, zvaném „sperm-swim“, na který cílí buněčný signální protein nazývaný rozpustná adenylyl cykláza. Experimentální mužská pilulka tlumí nebo blokuje tento protein. Během studie prováděné na myších, financované americkým Národním institutem zdraví a publikované v časopise Nature Communications, jediná dávka léku nazvaná TDI-11861 imobilizovala spermie před, během a po styku.

Účinek trval asi tři hodiny. Do 24 hodin se zdálo, že zcela zmizel a další várka spermií „plavala“ normálně. Jedna z vědkyň, doktorka Melanie Balbachová z Weill Cornell Medicine v New Yorku, uvedla, že se přípravek jeví jako slibná reverzibilní, snadno použitelná antikoncepce.

Pokud se její účinek prokáže i u lidí, muži by si tuto pilulku mohli vzít pouze v případě potřeby a tak často, jak je potřeba. Mohli by tak o své plodnosti rozhodovat na denní bázi. Důležité je ale brát v úvahu, že je tento lék neochrání před pohlavně přenosnými chorobami, tak jako kondom.

Allan Pacey, profesor andrologie na University of Sheffield, prohlásil: „Existuje naléhavá potřeba účinné, reverzibilní, orální antikoncepce pro muže, a přestože bylo v průběhu let testováno mnoho různých přístupů, žádný se dosud nedostal na trh. Zde popsaný přístup knokautovat klíčový enzym ve spermatu, který je kritický pro pohyb spermií, je opravdu nová myšlenka. Skutečnost, že funguje jen dočasně, je opravdu docela vzrušující. Pokud lze pokusy na myších replikovat na lidech se stejným stupněm účinnosti, pak by to mohl být přístup k mužské antikoncepci, který jsme hledali.“ Vědci přiznali, že si už v laboratoři udělali nějaké testy na lidském spermatu a funguje to úplně stejným způsobem. To otevírá dobré vyhlídky na úspěch plnohodnotných testů na lidech.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme