Psí rasismus aneb bojová plemena neexistují

7. září 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Psi nejsou zlí. Zlí jsou lidé. Spousta lidí si myslí, že určité rasy jsou takzvaní bojoví psi, nebo bojová plemena. Jenže takový druh opravdu neexistuje. Je to jen mediální výraz, který souvisí s dávnou historií těchto psů. Pokud je pes dobře vychovaný, je úplně jedno, zda se jedná o pitbulla, rotvajlera nebo o jezevčíka. Fakta o této problematice přináší blog Idnes.cz

Minulý víkend jsem se stala svědkem hned dvou případů “psího rasismu”. Lidé odsoudili nebo dokonce diskriminovali určitou psí rasu bez toho, aniž by psa vůbec viděli, potkali nebo se s ním seznámili. Jelikož se jednalo o staforda a o rotvajlera, lidé se zděsili a hned si udělali mylný názor.

S mírumilovnou rotvajlerkou Raily, která byla samozřejmě na vodítku, jsme se procházeli v zoologické zahradě, Když ji jedna z maminek uviděla, zavolala na svého asi pětiletého syna: “Pozor, ať tě ten pes nekousne.” Další paní se nám připletla do cesty, nestačila fenku obejít obloukem a se smrtí v očích povídá paničce: “Nesežere mě?” A to nebylo ještě nic proti tomu, na co je majitelka Raily od lidí zvyklá.

Foto: Frekvence 1

Další případ by se dal považovat za naprosto ukázkový příklad rasismu, kterým aktuálně žije celá planeta. Kamarád, který má doslova vycepovanou fenku amerického staforda Roxy, hledá podnájem. Když jednomu majiteli napsal email, zda by v bytě nevadil pes, zeptal se majitel jaký pes. “Krátkosrstá, třiadvacetikilová fenka střední velikosti,” odpověděl kamarád. Jenže majitel chtěl především vědět, co je to za rasu, protože “Žádná bojová plemena tu nechceme.”

Foto: Frekvence 1

Musíme si sáhnout do svědomí a odpovědět si na pár základních otázek, proč zrovna tato plemena jsou často v novinách, že pokousaly dítě? Proč se o těchto psech mluví jako o zabijácích? Proč je nějaký takový pes náhle po útoku utracen? Vše je to v lidech. 

Musíme se všichni zamyslet a říct si, že pes se nenarodil jako zabiják, to lidé z nich zabijáky dělají a je to hodně smutné, že zrovna tito nádherní psi získali špatnou pověst jen díky těmto lidem. Pojem Bojová plemena psů” je holý nesmysl. Žádná taková skupina psů prostě a jednoduše neexistuje. Používání tohoto výrazu samotnými pejskaři je nezodpovědné a nesmyslné.

Koktejl - další články

Doporučujeme