“Sbíral tyhle maliny člověk nebo robot?” V Británii si s nedostatkem zaměstnanců poradili zajímavým způsobem

14. června 2022·Koktejl·ČTK

Když si zákazníci ve Velké Británii koupí maliny v supermarketu, mohou spekulovat, zda je sbíral člověk, nebo "čtyřruký" robot. Roboti bývají využíváni kvůli nedostatku pracovníků.

Dva roboti, které vyvinula společnost Fieldwork Robotics, sklízejí maliny nepřetržitě z keříků rostoucích v tunelových řádcích na poli poblíž Odemiry v jihozápadním Portugalsku.  Roboti začínají být využíváni v souvislosti s nedostatkem sezonních pracovníků v celé Evropě. Britská vláda v prosinci uvedla, že v letošním roce vydá třicet tisíc šestiměsíčních pracovních víz pro sezonní zaměstnance do zahradnické a pěstitelské branže; ale profesní organizace British Summer Fruits chce dalších deset tisíc. Roboti, jejichž vývoj stál dva miliony liber (asi 58 milionů korun), jsou vysocí 180 centimetrů a každý z nich je vybavený čtyřmi plastovými rameny vytištěnými na 3D tiskárně, která současně sbírají maliny. Ty patří mezi jedny z nejnáročnějších plodů pro robotický sběr, protože jsou měkčí než jiné bobuloviny a rostou na vysokých keřích v různé výšce.

Když se první verze robota před třemi lety zkoušela v Británii, měl jedno rameno, které se opatrně přibližovalo k plodům a trvalo mu celou minutu, než utrhlo a uložilo bobuli do krabičky. Od té doby byla zcela přepracována jak jeho senzorová technologie, tak ramena, aby se snížily prostoje a zkrátila doba sklizně.

“Ve vývoji našich sklízecích robotů děláme skutečné pokroky,” řekl Rui Andres, výkonný ředitel společnosti Fieldwork. “Maliny jsou velmi citlivé, takže jsme museli vymyslet technologii, která dokáže vyvinout dostatečný tlak na uvolnění plodů ze stopky, aniž by je poškodila. Zároveň jsou naše senzory nyní tak pokročilé, že dokážou určit, zda je ovoce připraveno ke sklizni, anebo ne, což znamená, že se sklízí jenom to, co se dá prodat,” dodal.

Podle jeho slov sklízejí roboti kilogram ovoce za hodinu a jeho společnost pracuje na zrychlení tempa na více než čtyři kilogramy za hodinu. Cílem firmy je, aby robot denně sklidil pětadvacet tisíc malin, zatímco člověk pracující na osmihodinovou směnu jich sklidí patnáct tisíc.

Koktejl - další články

Doporučujeme