Sloni během raketového poplachu chránily mládě a vytvořily mu bezpečný kruh

26. května 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Skupina dospělých slonů se v izraelské ZOO semkla okolo mláděte, aby ho chránila před raketovou palbou z Pásma Gazy. Boje skončily po 11 dnech v pátek příměřím a Izraelci při nich museli často za zvuku sirén do krytů. Informoval o tom izraelský server Ynet.

Server napsal, že když se před jedním z útoků rozezněly poplašné sirény, rozhodlo se pět samic slona asijského v Ramat Ganu chránit čtrnáctiměsíční mládě slona. “V přírodě je to běžné chování samic. Když cítí nebezpečí, vytvoří okolo mláďat ochranný štít z vlastních těl. Tady se takto chovají i v době, kdy si Izrael připomíná památné dny. A stává se to i když samice rodí. Ostatní okolo ji obklopí a utvoří okolo ní bariéru,” řekl jeden z ošetřovatelů v zoo v Tel Avivu.

Zoo je kvůli bojům veřejnosti uzavřená a personál se zvířata snaží rozptýlit. “Snažíme se udržet zvířata aktivní, aby se nenudila. Nutíme je k běžným aktivitám v přírodě. Schováváme jim na různá místa ovoce a zelené krmení nebo jim dáváme jídla do krabic a sudů, aby musela použít svaly. Sloni se musí udržovat v činnosti, stejně jako lidé,” vysvětluje ošetřovatel.

Sloni jsou největší suchozemská zvířata a jsou známí tři druhy – slon asijský, slon africký a slon pralesní. Všechny druhy jsou přitom ohrožené. “V Africe je zabíjejí kvůli klům, ze které se vyrábí klávesy pian, kulečníkové koule, šperky nebo jiné předměty. Lov je velmi intenzivní,” říká ošetřovatel a dodává, že v Africe zemře každých 15 minut jeden slon.

Koktejl - další články

Doporučujeme