Stezka korunami stromů, ale bez stromů. Maďaři vykáceli les, na který měl být výhled

31. března 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Profimedia)

Leckdo by očekával, že když se za peníze EU postaví stezka korunami stromů, že tam ty stromy budou. Jenže v Maďarsku na to mají asi jiný názor. Ještě, než stezku postavili, stromy v okolí stezky vykáceli. Prý proto, aby měli na stavbu stezky dost peněz. Nyní tedy stojí uprostřed ničeho. Informuje o tom web Novinky.cz.

“Tohle je geniální! Vykácíme les, na jehož zhlédnutí něco vytvoříme z peněz EU. Jestli je někdo normální v Nyírmártonfalvě, tak Budapešť je ústav pro duševně choré,” okomentoval tuto bizardní situaci na webu jeden maďarský občan. Je pravda, že nad logikou stavby zůstává rozum stát. Starosta obce Nyírmártonfalva na východě Maďarska, který je za projekt zodpovědný, se hájí tím, že nebylo vyžadováno, aby byl kolem stavby “stezka korunami stromů” les.

Stromy se podle něj musely vykácet, aby byly peníze na spolufinancování investice, protože mezi podáním žádosti o grant a schválením projektu ceny ve stavebnictví stouply. Čili za vše vlastně může Brusel. Mají však v plánu zde vysázet rychle rostoucí sazenice. Přesto bude stát stavba nejméně desítky let uprostřed pouště.

Kvalita díla, vybudovaného firmou z nedalekého města Nyíregyháza, je podle reportérů tamní televize nevalná. Konstrukce z borovicového dřeva není lakovaná a je vystavena povětrnostním vlivům. Střechu jedné z budov už vítr odnesl. Toalety jsou hotové pouze zvenčí. Starosta také za peníze EU postavil penzion. Tabulku oznamující skutečnost, že je stavba postavena z dotací EU, tu ovšem nenajdete.


Koktejl - další články

Doporučujeme