Tradiční selfie v zrcadle? Budete překvapení, jakou funkci opravdu plní zrcadla ve výtahu

15. června 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Známe to asi všichni. Ráno jedeme do práce a ve výtahu zkontrolujeme, jak vypadáme a jestli nemáme třeba za zuby zbytek snídaně. A občas padne i nějaké to selfíčko. Byli byste ale překvapení, jakou funkci zrcadla ve výtahu opravdu plní.

Výtah dnes bereme jako běžnou věc, která nám ulehčuje život. Není tomu ale tak u všech. Někteří totiž ve výtazích trpí úzkostmi a necítí se v nich dobře. Ve většině případů se jedná o klaustrofobiky, tedy o ty, kteří mají strach z uzavřených prostor nebo o agorafobiky. Ti mají zase iracionální strach, že uváznou na místě, odkud nebudou moci uniknout a nikdo jim nepomůže. 

Ti, kdo se bojí výtahů, mají také strach z letadel, z tunelů, pobytů v místnostech bez oken nebo to, že uvíznou v davu lidí. A právě kvůli těmto lidem se do výtahů dávají zrcadla, která jim pomáhají překonat strach z uzavřených prostor. Zrcadla vytvářejí pocit prostornosti a člověk se díky nim ve výtahu necítí tak stísněně. Zrcadla fungují i jako rozptylovače, kdy se mozek soustředí na něco jiného a nedá tak prostor svému strachu.

Zrcadla ve výtahu plní také další funkce. Zvyšují pocit bezpečnosti. Ve výtahu se totiž může potkat více cizích  lidí a díky zrcadlům dokážeme lépe kontrolovat to, co se děje vedle nás a za námi. Také se díky nim lépe pohybují lidé na invalidním vozíku a obejdou se tak bez pomoci druhých.

Koktejl - další články

Doporučujeme