V Česku se narodil unikátní kříženec ovce a kozy. Podle chovatelky k početí došlo neplánovaně

23. února 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock )

Neobvyklé zvířátko se narodilo v Táboře. Zbarvením a hlavou se podobá ovci kamerunské, zadeček má ale po anglo-nubijské koze. Podle chovatelky se tamní beran zamiloval do kozy a unikátní zvíře bylo na světě. Bohužel křížení genetiky způsobuje kozo-ovci od narození zdravotní problémy. Mládě má ale stále velké šance na přežití. Informoval o tom server Novinky.cz.

“Po narození jsme nevěděli, komu zvířátko patří, protože ho nechtěly ani ovce, ani kozy. Vzali jsme si ho domů a zjistili jsme, že je to kozo-ovce,” popsala chovatelka Marie Štefanová pro Novinky.cz. Zvířata majitelka chová pohromadě, takže k početí došlo neplánovaně. “Beran se zřejmě zamiloval,” dodala se smíchem pro server.

Kozo-ovce dostala jméno Barunka a od narození je pod přísným dohledem veterináře. Společně s chovatelkou se zvíře dostávalo z nejhoršího ven. “Předek se vyvíjel později než zadek. Mělo to i nedostatek vápníkových iontů a také problémy v podobě chřipky a průjmu,” řekla pro Novinky.cz Štefanová.

 

Kozo-ovce Barunka. (Foto: www.novinky.cz)

 

Nadále ale přetrvávají ve vzduchu obavy z toho, zda se kříženec dožije vůbec stáří. “Měli jsme po narození starosti s tím, aby to ten organismus vůbec vydržel,” popsal veterinář Jan Kanov pro server. Aktuálně Barunka žije plnohodnotně, ale do budoucna je stoprocentně vyloučená možnost další reprodukce.


Koktejl - další články

Doporučujeme