V Evropském parlamentu doufají, že se nestane prezidentem ČR neřízená střela, říká europoslanec Kolaja

27. ledna 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Europoslanec Marcel Kolaja. (Foto: Frekvence 1)

Hostem čtvrtečního Press klubu na Frekvenci 1 byl 1. místopředseda Pirátské strany, europoslanec Marcel Kolaja. S Romanou Navarovou mluvili o zvolení nového primátora Prahy. Dále o důsledku výroku o NATO Andreje Babiše v Evropském parlamentu. O výhružkách smrti a nedala se nezmínit kontroverzní legislativa pro ochranu dětí. Nakonec byla řeč i o rozdělené společnosti a její příčině.

Výhružky, rozesílání emailů o úmrtí jednoho z kandidátů a celkově chování lidí na sociálních sítích v době prezidentských voleb probírala Romana Navarová ve čtvrtek v podvečer v Press klubu Frekvence 1 s europoslancem a místopředsedou Pirátské strany Marcelem Kolajou. 

Praha bude mít konečně nového primátora

Nejprve však bylo zapotřebí probrat aktuální události. V Praze se snad konečně schyluje k tomu, že bude nový primátor, který nahradí stávajícího primátora Prahy za Pirátskou stranu, pana Hřiba. Tento proces trval skutečně dlouho. “Férově musím říct, že to stále ještě trvá. Zlomový moment ale nastal tím, že koalice Spolu konečně předložila nabídku, o které je možné jednat. Do této doby vše blokovalo jednání koalice Spolu, kdy navzdory výsledkům voleb zcela nepřiměřeně žádala většinu v radě a současně post primátora. Je vcelku logické, že na to nemohli Piráti nikdy přistoupit. V radě by tak byli jen do počtu. Piráti také trvali na tom, že v radě nebudou figurovat trestně stíhané osoby. Nyní je na stole seriózní nabídka, očekávám tedy, že se to posune,” říká Kolaja a dodává, že věří, že zkušení politici vědí, že politika je o hledání možného řešení.

Europoslanci byli šokováni výrokem Andreje Babiše

Romana Navarová připomněla výrok Andreje Babiše v jedné z debat, že by nevyslal české vojáky v případě napadení Polska“Mě to naprosto šokovalo. Jednalo by se o nenaplnění závazků, které máme vůči našim aliančním partnerům. Celé NATO stojí na tom, že partneři dodržují závazky, protože to vytváří bezpečí pro členské země NATO. Tento skandální výrok musel hasit ministr zahraničí Jan Lipavský. Mě se na to ptali kolegové v Evropském parlamentu, jak je to možné. Tohle si Andrej Babiš vůbec neměl dovolit,” konstatuje europoslanec Marcel Kolaja.

Podle něj je v Evropském parlamentu prezidentská volba velmi ostře sledována. Andrej Babiš je prý velmi výstřední politik a v Bruselu velmi známý. Všichni, s kým se Kolaja bavil, doufají, že volba dopadne dobře, a že nebude prezidentem člověk, který je neřízená střela, což Andrej Babiš dokázal díky svému výroku o NATO.

I host čtvrtečního Press klubu se osobně setkal s výhružkami smrti. “Už mi přišlo párkrát emailem, po tom, co mě viděli v televizi nebo slyšeli v rádiu, že se jim otevírá kudla v kapse. Jindy stálo ve zprávě, že si pro mě dojdou a následně byl přiložen obrázek s plamenometem, například. Neměli bychom si vyhrožovat. Stále se jedná o trestný čin,” upozorňuje Pirát Marcel Kolaja.

Kdyby pošťák otevíral každý dopis, který roznese

Europoslanci začínají pracovat na kontroverzní legislativě, kterou loni v květnu představila Evropská komise. Cílem nařízení má být hlavně ochrana dětí před zneužíváním na internetu. Podle navrhovaných pravidel budou muset poskytovatelé komunikačních platforem kontrolovat veškerou osobní komunikaci uživatelů, což se nezamlouvá každému ani panu Kolajovi. “V první řadě musím říct, že já osobně i Piráti podporujeme ochranu dětí a měla by se zvýšit. Návrh komise nejde správným směrem. Možnost sledovat veškeré soukromé úložiště včetně Cloudu považuji za velmi nepřiměřené. Přirovnávám to k tomu, kdyby pošťák otevíral každý dopis, před tím, než ho doručí,” vysvětluje svůj nesouhlas europoslanec a dodává, že tento návrh dětem příliš nepomůže. Spoustu dětí je zneužito v kruhu důvěry dítěte. Může to být trenér, rodina atd. Hledat tedy v digitální stopě je špatně. Nehledě na to, že se nedávno udál případ, kdy člověk poslal během pandemie fotku batolete doktorovi kvůli vyrážce. Algoritmy platformy, kterou použil, to vyhodnotili jako dětskou pornografii, on ztratil přístup ke všem svým datům, trvalo dlouho, než se očistil a dodnes přístup k datům nemá a nikdy mít nebude. Já bojuji za to, aby se děti ve školách učili o tom, jak se správně chovat na internetu,” říká Marcel Kolaja.

Společnost rozdělují lži, které vyvolávají strach

Situace ve společnosti je opravdu napjatá. Podle našeho hosta takovou situaci musejí vyřešit jedině vysoko postavení politici. “Pokud jeden tábor si o druhém myslí, že je ohrožuje, dojde k takové vyhrocené situaci. Podle mě byl úplně první spouštěč to, co dělá Andrej Babiš. I v kampani pro volby do Poslanecké sněmovny velmi lhal, říkal, že Piráti chtějí nastěhovat do bytů a do chat lidem uprchlíky, atd. a vytvořil atmosféru strachu. To právě rozděluje společnost. Přál bych si, aby příští prezident společnost spojoval. Bylo by potřeba, aby Andrej Babiš změnil své chování,” uzavírá host Press klubu Frekvence 1 Marcel Kolaja.


Koktejl - další články

Doporučujeme