V Kladrubech nad Labem se narodilo první letošní hříbě

28. ledna 2023·Koktejl·Redakce

Hřebeček Generalissimus Sandera VI – 9. (Foto: se souhlasem NHK)

Národní hřebčín Kladruby nad Labem oznámil na svých webových stránkách radostou zprávu. Ve středu 25. ledna se tam narodilo první letošní hříbě. Je jím starokladrubský sameček Generalissimus Sandera VI - 9.

Hřebeček přišel na svět ve středu po 23 hod. Generalissimus Sandera VI – 9 tak obohatí bílé stádo národního hřebčína. Sice teď má ještě tmavou srst, ale to je pro bělouše typické. Do šesti až sedmi let se mu postupně vybělí.

Matkou je desetiletá klisna 388 SANDERA a hříbě je již jejím třetím potomkem. Byl to bezproblémový porod, proběhl sice po plánovaném termínu ohřebení, ale ve fyziologickém rozmezí,” uvedla zootechnička Iva Raichová. Kůň je je již devátým hříbětem plemenného hřebce Generalissimus Roncha VI, který reprezentuje Národní hřebčín Kladruby nad Labem v soutěžích spřežení s Jiřím Nesvačilem jun.

View this post on Instagram

A post shared by Národní hřebčín Kladruby (@narodni_hrebcin)

V nejbližších dnech se narodí další hříbata, až budou tři, přesunou je pracovníci hřebčína do volné stáje. S matkou budou do doby odstavu, tedy do podzimu. Pak budou v odchovně v Selmicích. Ve třech letech se přesunou do Kladrub na roční výcvik, který bude zakončený výkonnostními zkouškami. Letos se v hřebčíně má narodit kolem 90 hříbat.

Koktejl - další články

Doporučujeme