Ve Francii ordinuje lékař, kterému je 101 let. Do důchodu se nechystá

25. dubna 2023·Koktejl·Redakce·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Na předměstí Paříže ordinuje lékař Christian Chénay, kterému je 101 let, a je tak nejstarším představitelem této profese ve Francii. Každý den přijme v ordinaci ve svém bytě jednoho či dva pacienty, celkem se stará o zdraví 425 lidí. Sám o svém působení říká, že už je to spíš sociální práce než medicína.

Na dráhu lékaře se dal vlastně náhodou. Žil ve městě Angers a jediné vysokoškolské studium ve městě byla medicína. “Neměl jsem moc na výběr, ale přišel jsem tomu na chuť,” říká Chénay, který v roce 1946 začínal jako stážista na oddělení ORL. Během své kariéry Chénay vyučoval na lékařské fakultě, pracoval také na výzkumu v laboratořích firmy Pfizer ve Spojených státech. Díky svým pracím o vysokém tlaku se dostal do amerického slovníku významných osobností Who’s Who.

V práci nepolevil ani během pandemie covidu-19. Jako přesvědčený katolík se dobrovolně staral o pacienty v léčebně pro řádové sestry a další představitele církve. “Na začátku jsme nebyli očkovaní ani jsme neměli roušky. Naštěstí jsem se ale nenakazil.” Boj s pandemií mu připomněl jeho válečné zážitky, kdy ho Němci povolali do boje s epidemií tyfu.

Ve svém věku by už mohl odejít do důchodu, ale zatím se do něj nechystá. Lékařů je podle něj málo a nechce své pacienty nechat na holičkách. Chénay jde navíc s dobou, recepty pacientům posílá on-line a dělá také konzultace přes video.

Koktejl - další články

Doporučujeme