Víte, co dokáže vašeho pejska opravdu vytočit? Například objímáním

13. února 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilusrační foto (Shutterstock)

Naši psí miláčci nás dělají šťastnými. Milují nás, jsou dokonalými společníky. Jste si ale jistí, že je váš pejsek vždycky tak šťastný jako vy s ním? Štěkající domácí mazlíčky mohou „rozhodit“ i úplné maličkosti, u kterých bychom to možná ani nečekali. S informacei přišel web Můj Chlupáč.

Příliš krátké vodítko

Pokud svého miláčka venčíte, měl by být vždy na vodítku. Ovšem i tak mu dopřejte nějakou tu volnost! Pokud bude vodítko příliš nakrátko, nejenže to není pro psa extra pohodlné, ale navíc to u něho může způsobovat úzkost, nervozitu, ale v některých případech také agresivitu. Pejsek potřebuje cítit nezávislost a volnost, učte ho proto již odmalička chodit na delším vodítku.

Objímání

Psi jsou společenští tvorové, ale nepleťte si je s lidmi. Ano, milují hlazení a drbání, ale klasické objímání, kdy jim dáte ruce okolo krku nebo břicha, to jim radost právě neudělá (i když samozřejmě existují výjimky). Obejmutí může psa dokonce vystrašit – a není výjimkou, že se po vás ožene (což je přirozená reakce, kterou vyprovokujete, není to jeho chyba). Proto buďte opatrní především s cizími psy, u nichž nevíte, jak objímání snášejí.

Nepříjemná společnost

Všimli jste si někdy, že váš mazlíček nereaguje na určité lidi z vašeho okolí tak přátelsky jako na jiné? To je zcela přirozené. Lidé také preferují společnost některých svých známých více a jiných méně. Nenuťte proto svého psa, aby musel snášet mazlení a spol. od lidí, se kterými mu evidentně není právě dobře. Znamená to pro něho jen zbytečný stres a podrážděnost.

Vaše zaneprázdněnost

Jste celý den v práci, pak se jen zhroutíte k večeři a jediné, na co se zmůžete dalšího, je usadit se do křesla a pustit si televizi. A co váš pes? Věnovali jste mu maximálně 15minutovou procházku před barákem a už si ho moc nevšímáte. Jenže psi jsou společenská zvířata, která by pro vás dýchala a z vaší blízkosti jsou v sedmém nebi. Potřebují pozornost, potřebují s vámi pořádný čas na hraní a dlouhé procházky. Tak napříště vyměňte ovladač za míček a vyrazte ven. Prospějete nejen svému mazlíčkovi, ale také sobě.

Buzení

Psi, stejně jako všechna zvířata i lidé, potřebují svou denní porci spánku. Že se váš miláček rozhodl dát si šlofíka zrovna v době, kdy byste si s ním chtěli spíš hrát nebo ho jít venčit? Pak byste jeho „rozhodnutí“ měli akceptovat a nebudit ho. Jen si vzpomeňte, jak je vám, když vás někdo z jakéhokoli důvodu probudí uprostřed noci a donutí vás vstát! Náladu vám to zrovna nezlepší, co říkáte? Psi to mají stejně.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme