Zoo Brno má nové mládě. Narodila se tam kočkovitá šelma margay

17. března 2023·Koktejl·ČTK·Redakce

Margay. (Foto: se souhlasem Zoo Brno)

Brněnská zoo se od začátku roku může pochlubit několika přírůstky, na svět přišla například kočkovitá šelma margay nebo takin indický. Na webu zoo o tom informoval mluvčí zařízení Michal Vaňáč.

Margay je jedním z prvních letošních přírůstků, podle mluvčího ho matka pečlivě střežila. “Malý margay se narodil zhruba v polovině ledna. Jeho matka už v brněnské zoo odchovala jedno mládě, a to v roce 2018. Od počátku se o svého potomka starala přesně tak, jak má. Při první veterinární prohlídce jsme na začátku března zjistili, že se jedná o vitálního samečka,” uvedla kurátorka chovu savců Oldřiška Kučerová.

Margay je kočkovitá šelma, která dorůstá délky až 80 centimetrů a váží do devíti kilogramů. Žije především na stromech, ale za potravou se vydává i na zem. Ve srovnání s dalšími kočkovitými šelmami má při šplhu několik výhod. Zadní končetiny margayů se mohou vytočit až o 180 stupňů, což jim umožňuje pevnější sevření kmene stromu, po kterém šplhají. Také se zadními končetinami dokážou udržet větví a pověsit na nich, pokud něco drží v předních tlapách. Kromě toho mohou margayové jako jediné kočky šplhat ze stromů hlavou dolů.

Jejich domovem jsou tropické lesy a křovinaté oblasti od severního Mexika přes Střední a Jižní Ameriku, východ And až po Argentinu a Uruguay. V Červeném seznamu ohrožených druhů je margay veden jako téměř ohrožený.

Koktejl - další články

Doporučujeme