Končí vláda opice! Čína slaví příchod roku ve ZNAMENÍ KOHOUTA! Co to pro nás znamená?

27. ledna 2017·Články·Redakce

V noci na sobotu oslaví Čína, další země jihovýchodní Asie a jejich komunity po celém světě příchod nového lunárního roku. Letos je ve znamení kohouta a převezme vládu po roku opice. Čína i ostatní země, kde se příchod nového lunárního roku slaví, používají mezinárodní gregoriánský kalendář, tradiční lunární kalendář ale zůstává jako symbolická oslava příchodu jara.

Čínský nový rok se slaví v den nejbližšího novoluní k začátku jara, a obvykle spadá do období mezi polovinou ledna a koncem února. Rok kohouta tak potrvá od 28. ledna 2017 do 15. února 2018. Oslavy obvykle začínají den před příchodem nového roku a trvají až do Svátku lampionů, který je 15. den nového roku.

Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce, a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

Důraz se klade také na úklid domu před začátkem nového roku a ozdobné dekorace. Součástí oslav jsou i tradiční tance ve zvířecích převlecích. Na jídelníčku pak nesmí chybět tradiční pokrm ťiao-c’, tedy taštičky plněné masovou nádivkou ze zeleninou.

Roky čínského kalendáře se dělí podle 12 znamení charakterizovaných navíc jedním z pěti elementů – kov, voda, dřevo, oheň a země. Stejné znamení se stejným elementem se tedy zopakuje jednou za 60 let – poslední rok ohnivého kohouta byl v roce 1957.

Co rok ohnivého kohouta pro nás znamená?

Kohout je desátým znamením čínského horoskopu a pro rok 2017 k němu připadá oheň. Podle astrologů by měl rok ohnivého kohouta být ve znamení spravedlnosti, odvahy, píle a kreativity. Není příliš vhodný ke změnám a riskantním projektům, lidé by se měli spíše zaměřit na dokončení nebo rozvinutí projektů započatých v předchozím roce ohnivé opice. Kohout přeje také navázání vážného vztahu nebo založení rodiny, případně utužení rodinných vztahů.

Lidé narození ve znamení kohouta jsou charakterizováni jako čestní, energičtí, inteligentní, přizpůsobiví a sebevědomí. Jejich aktivita, komunikativnost a schopnost okouzlit přispívají k jejich oblibě u ostatních lidí. Odvrácenou stranou jejich osobnosti bývá, že je okolí může vnímat jako marnivé a domýšlivé, místy až arogantní, s tendencí chvástat se svými úspěchy.

Ti, kdo se narodili ve znamení kohouta a těší se na příchod “svého roku” by měli zmírnit svá očekávání, protože podle čínské astrologie je rok znamení daného člověka jedním z nejméně šťastných v jeho životě. Víc než kdy jindy se tak vyplatí znát svá šťastná čísla – pět, sedm a osm, šťastné barvy – hnědou, zlatou a žlutou, šťastné květiny – gladioly či nevadlec hřebenitý, a šťastné směry, jimiž je jih a jihovýchod.

Podle astrologů by kohouti v nadcházejícím roce měli především dávat pozor na své finance a zdraví. Pokud jsou skutečně zamilovaní, měli by se oženit či vdát, ovšem pokud se jejich vztah dostal do slepé uličky, nadcházející rok ohnivého kohouta bude pravděpodobně znamenat definitivní konec.

Mezi slavné kohouty patřili či patří Rudyard Kipling, Benjamin Franklin, Nancy Reaganová, Joan Collinsová, Dolly Partonová, Michelle Pfeifferová, Roger Federer, Serena Williamsová, Beyoncé, Eric Clapton, Yoko Ono, Bob Marley, Jennifer Lopezová nebo Jennifer Anistonová.

Články - další články

Doporučujeme