Konečně šťastný konec : Nejosamělejší slon na světě se dostal na svobodu

22. června 2020·Články·Barbora Pisingerová

Foto: Friends of Islamabad-Zoo / Facebook

Třiatřicetiletý slon indický jménem Kaavan se po letech v naprostém osamění konečně dostane na svobodu. O jeho vypuštění rozhodl Vrchní soud v Pákistánu. Za změnu jeho životních podmínek dlouhé roky bojovala řada lidí, mezi nimi například popová ikona Cher. 

Třiatřicetiletému samci slova indického Kaavanovi žijícímu Murghazar Zoo v pákistánském Islámábádu se ne nadarmo přezdívalo nejosamělejší slon na světě. Jediný společník, kterého měl, mu zemřel před osmi lety a zvíře, které je od přírody velmi společenské, tak žilo v naprosté izolaci.

Již od roku 2016 se proto skupina aktivistů neúnavně snažila o to, aby se Kaavanovy životní podmínky změnily. Jednou z předních bojovnic za Kaavanova práva přitom nebyl nikdo jiný, než legendární zpěvačka Cher.

“Bolest a utrpení Kaavana musí skončit. Musí být přemístěn do vhodné rezervace pro slony,” napsal soud ve svém rozhodnutí. Protože se nevyhovující podmínky netýkaly pouze Kaavana, dostala zoo povinnost dočasně přesídlit svá zvířata a během 60 dnů vyřešit všechny nedostatky.

“Tohle je jeden z nejúžasnějších momentů v mém životě. Nemůžu přestat brečet. Je mi špatně od žaludku, protože jsem se přejedla dortem na noc. Ale Kaavan je volný. Slzy mi tečou po tvářích, je volný,” napsala Cher v neděli na Twitter.

Kaavan se do pákistánské zoologické zahrady dostal, když mu byl jeden rok jako dárek pro tehdejšího politického vůdce. V roce 2012 ale zemřel jeho jediný společník Saheli a Kaavan od té doby žil v naprostém osamění svého malého výběhu. Nyní bude mít konečně možnost užít si společnost dalších slonů a bude mít k dispozici lepší podmínky.

Články - další články

Doporučujeme