Konzervativci šílí: Pastor přidal na konec modlitby k amen “a-woman”

6. ledna 2021·Články·ČTK

Zdroj fotky: ČTK

Člena americké Sněmovny reprezentantů a metodistického pastora Emanuela Cleavera zaskočila kritika za to, že svou modlitbu pronesenou na prvním zasedání nově zvoleného Kongresu ukončil slovy „Amen a A-woman”. Republikáni ho obvinil z toho, že nechápe význam slova amen a vnáší genderové téma, kam nepatří.

Cleaverova slova v angličtině obsahují hříčku, v níž je a-woman, tedy žena, použito jako rodové zrcadlo k možnému a-men, tedy muži.

Cleaver, který byl v minulosti starostou Kansas City a ve Sněmovně zahájil už devátý mandát, řekl, že A-woman připojil v neděli k zakončení modlitby, aby poukázal na rekordní počet žen, které byly zvoleny.

Žertem chtěl prý také připomenout, že se poprvé stala kaplankou Sněmovny reprezentantů žena, totiž Margaret Grunová Kibbenová. V Senátu a Sněmovně bude v novém složení 144 žen, v minulosti jich tam nejvíc zasedlo 129.

Konzervativní poslanci demokrata Cleavera podezírají, že nechápe význam hebrejského amen (אמן – jisté, skutečné – přeneseně budiž, staniž se. Kromě judaismu a křesťanství se používá i v islámu v arabské podobě امين – ámín – pozn. red.).

Pensylvánský republikánský poslanec Guy Reschenthaler v tom ovšem jasno taky nemá, protože ve svém twitterovém příspěvku napsal, že amen je latinského původu. “To slovo nemá žádný rod. Pro pokrokáře fakta nic neznamenají. Neuvěřitelné,” napsal, byť to sám s fakty nemá úplně vyřešené.

Cleaver řekl, že je “hluboce zklamán, že byla jeho modlitba takto špatně pochopena a překroucena těmi, kdo šíří zášť a rozdělují národ”.

List Kansas City Star napsal, že se o věc zajímal i prezidentův syn Donald Trump mladší. “To slovo nemá rod, ale to jejich choromyslnost nezastaví,” řekl podle kansaského listu Trump mladší na adresu protivníků republikánů a dodal: „Toto jste volili?”

Cleaver řekl, že zakončil modlitbu poněkud lehčím tónem z radosti nad počtem zvolených žen a úspěchem Grunové Kibbenové. “Považuji tyto historické události za boží požehnání a jsem za to vděčný,” řekl. Dotklo se ho, že právě toto si vybrali kritici z jeho modlitby, v níž žádal o zhojení společnosti. “Někteří si vybrali má poslední slova ve snaze překroutit mou prosbu k Bohu a mne osobně ponížit,” dodal.

Články - další články

Doporučujeme