Koronavirus pravděpodobně spotřebovává vitamín D

23. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Vitamín D. (Foto: Shutterstock.com)

Vitamín D blokuje koronaviru cesty, kterými se dostává do jednotlivých buněk. Ten má totiž dlouhodobě příznivé účinky na kostní metabolismus a lze ho použít jako prevenci proti civilizačním chorobám, jako jsou kardiovaskulární, nádorové nebo infekční onemocnění.

“Vitamin D má význam při onemocnění covid-19,” uvedl náměstek pro vědu a výzkum ve Fakultní nemocnici Plzeň Ondřej Topolčan pro Seznamzpravy.cz. “Dokáže blokovat některé cesty, kterými se virus dostane do buňky. Jeho normální hodnota je ochranným mechanismem. Svědčí o tom doporučení Francouzské lékařské akademie, která vysloveně doporučuje u každého, kdo je podezřelý na koronavirus , tak udělat vyšetření na vitamín D a pacientům jej dodávat,” sdělil náměstek.

K stejným závěrům došli i zdravotníci ve Velké Británii. Vitamín D jim pomohl snížit počet těžkých případů a má zároveň výše zmíněné preventivní vlastnosti. Bohužel obyvatelé evropských států trpí nízkou hladinou vitamínu D. V Plzni tento fakt zkusili otestovat na lékařích tamní nemocnice. “Zjistili jsme, že normální hladinu vitamínu D má z 1500 lidí přibližně 40 procent,” řekl Topolčan. Kritický nedostatek pak mělo deset procent osob. Podle náměstka to jsou varující čísla.

Nabízí se teda hypotéza, že koronavirus organismu vitamín rychle spotřebovává. Bohužel vědci tento fakt nemají ještě plně podložený. Pokud ale jeho příjem zvýšíme, tak to nevadí, jelikož obecně pomáhá bojovat proti infekcím. Vitamín D můžete doplnit ze sluníčka, pomocí doplňků stravy nebo popřípadě z některých potravin jako jsou rybí maso, sýry, mléko.

 

Články - další články

Doporučujeme