Marian Jurečka: Vláda se panu premiérovi měla vzepřít a říct, že to chceme jinak

1. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Marian Jurečka (Foto: ČTK)

Pandemie koronaviru se rapidně zhoršila s příchodem druhé vlny. Vláda nestihla včas zareagovat a kroky dělala hlavně pro předvolební PR a vůbec je důsledky nezajímaly. Jak to bylo ohledně zavedení opatření v září, a jak se ve sněmovně staví k celé krizi. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil předseda KDU-ČSL Marián Jurečka.

Epidemie koronaviru má dvě zásadní části. První část tvoří zejména první vlna ze které Česká republika vyšla poměrně dobře. “Myslím si, že na začátku velmi rychle uměli zareagovat především lidé, byla tady velká ohleduplnost, velké nasazení. Velmi dobře to taky zvládli zdravotníci a integrovaný záchranný systém, prostě společnost to dobře zvládla,” sdělil Marián Jurečka. Podle něj tomu také dopomohla vláda, která následně zavedla patřičné opatření a epidemii tak do jisté míry zastavila.

Momentálně se nacházíme ve druhé části, kde se před začátkem druhé vlny pandemie odehrál jeden z klíčově nešťastných zlomů. “Ten nastal na vládě 21. srpna, kdy tehdy přinesl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tu sérií opatření, která měla platit od 1. září a kdyby do toho tenkrát nevstoupil nešťastně Andrej Babiš, tak si myslím, že jsme dneska vůbec neřešily ty rekordní nárůsty,” uvedl předseda KDU-ČSL. Podle něj bychom dneska byli úplně někde jinde a neřešili bychom tak rekordní nárůsty počtu nakažených. “Vláda se panu premiérovi měla vzepřít a říct, prostě chceme to jinak, chceme, aby to šlo tou cestou, kterou navrhlo ministerstvo zdravotnictví,” dodal.

Zda nástup epidemiologa Romana Prymuly na post ministra zdravotnictví byl správným rozhodnutím podle Mariana Jurečky ukáže až čas. “On (Prymula – pozn. redakce) je schopen se poučit z těch momentů posledních dnů, týdnů a měsíců. Vlastně v průběhu prázdnin připravoval ty materiály, podklady a rozhodnutí,” popisuje. Doufá ale, že se pan premiér dostatečně poučil. “Politik, ano, má to poslední slovo, rozhoduje. Musí ale velmi vážně brát to, co připraví odborníci,” dodal Jurečka. Odborníci chtěli například od 1. září zavést roušky ve školách, aby se zamezilo většímu šíření nákazy. “Nebylo to nic drastického. Tam do toho vstoupila ta rovina PR, aby to nevypadalo špatně. Je hodně důležité, aby ti, kteří dneska jsou v čele rezortu zdravotnictví to uměli vysvětlit premiérovi a jiným politikům, pokud to budou zlehčovat,” vytknul předseda strany.

V posledních týdnech bylo zjevné, že některé strany, které jsou ve sněmovně zastoupeny, nebyly schopné s vládou spolupracovat. “Já mohu říci za KDU-ČSL, že jsme připraveni spolupracovat. Myslím si totiž, že jsou situace, kdy jde například o bezpečnost zdraví lidí. Ať už to jsou povodně nebo tato situace, tak v ten moment se má zapomenout na role opozice, koalice ale máme řešit ty zásadnější problémy,” uvedl Marian Jurečka. Také podotknul, že pana premiéra upozorňoval už 8. září, aby svolal ústřední krizový štáb a začal celou situaci řešit. “Pan premiér říkal, že my panikaříme a že je všechno v pohodě. Je to škoda, že prostě musí mít ve všem pan premiér pravdu, kdybychom se totiž uměli navzájem poslechnout, tak bychom možná těmto věcem předešli,” doplnil předseda.

Souhlasí s tím, že se musí najít příčina vzniku viru, ale Čínu podle Jurečky vysloveně odsoudit nebo potrestat nelze. “Důležité je, aby to celé prošetřila Světová zdravotnická organizace. Naše strana toto už několikrát na konci dubna ve sněmovně navrhovala, bohužel ale koaliční poslanci za ANO, ČSSD se zdrželihlasování,” uvedl. Pořádným prošetřením a zavedením určitých opatření by se do budoucna mohlo zamezit opakování katastrof takových rozměrů.

Články - další články

Doporučujeme