Mirek Topolánek: Pořád je to stejná vlna, kterou postupně rozvolňujeme nebo zpřísňujeme

15. prosince 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Bývalý premiér Mirek Topolánek (Foto: ČTK)

Aktuální epidemiologická situace se vůbec nelepší. V politice jde vidět zmatek a hlavně Protiepidemický systém (PES) se moc u veřejnosti neosvědčil. Vláda tak nadále čelí velké kritice. Po letech se řeší zrušení superhrubé mzdy, kterou navrhla, jako součást rozsáhlé reformy veřejných financí a prosadila vláda Mirka Topolánka. Právě bývalý premiér se pro Frekvenci 1 vyjádřil k aktuálním tématům.

PES je podle Mirka Topolánka dobrým pokusem o to, dát aktuální situaci nějaký řád. “Je to určitý pokus dát tomu řád. Vláda vytvořila sice nějaký pseudosystém, který sama ale nedodržuje,” popisuje bývalý premiér. Také nemám pocit, že by člověk, kterého potkáte na ulici věděl zrovna v kterém stupni se nacházíme a jaká pravidla platí a která se týkají zrovna jeho. Myslím si, že to se vládě fakt nepovedlo,” dodal.

Vláda zaspala

“Nejde o žádné nové vlny, pořád je to stejná vlna, kterou postupně rozvolňujeme. A jak se začnou lidi chovat normálně, tak zase zpřísňujeme,” popisuje Topolánek. Vláda měla nejlepší možnost situaci podchytit už na začátku září. “Teď už žádné dobré řešení neexistuje. My s tím covidem tady budeme žít . A nejhorší je absolutní ztráta důvěry lidí v systém,” dodal. Podle něj za počty mrtvých může jednoznačně chaotické rozhodování vlády.

Očkovat se nechá. “Mě přinutí žena, ale i já mám rodinu, tchána, tchýni nemocné takže všechna ta opatření respektuji jenom proto,” uvedl Topolánek.

Superhrubá mzda byla začátkem pro novou daňovou reformu

Superhrubá mzda byla podle bývalého premiéra čistě bílým psem. “To znamená naprosto zástupná, nedůležitá záležitost. Důležité bylo, že se snižují daně,” řekl. Původně to byl jenom začátek celkové daňové reformy, která měla pokračovat zrušením celé řady výjimek a mělo to fungovat na principu jednoho zdanění. “”My jsme tehdy vládli s Kalouskem v té druhé vládě jenom asi dva a čtvrt roku a z toho část v demisi, takže jsme nestihli ty věci udělat,” popisuje Topolánek.

“Byl to konstrukt, který vůbec neměl vliv na daňové zatížení, protože to vytvářela ta sazba. Mrzí mě trochu, že ODS tím hlasováním potvrdila tu progresivní daň, která vznikla během řešení krize 2010-2011 jako jakási milionářská daň, solidární, osmi procentní, která se připočítávala k těm 15 %. To znamená pro tyhle lidi se v zásadě daně zvýší,” dodal bývalý kandidát na prezidenta.

Naděje v trojkoalici

Do příštích parlamentních voleb jdou lidovci, TOP 09 a ODS společně. Bohužel různé koalice většinou působí na systém destrukčně. “Nicméně pokud by to mělo znamenat, že je to v dané chvíli jediná cesta, jak se zbavit tady té vlády markeťáků a toho neskutečného střetu zájmů a vládnutí Andreje Babiše, tak to beru jako nutný krok,” řekl Mirek Topolánek. V případě vítezství by mohly vítězné strany sestavit vládu bez hnutí ANO. “Ta změna je nutná a cítí to spousta lidí a v tomto smyslu ten vznik trojkoalice případný vznik koalice vítám,” doplnil.

Články - další články

Doporučujeme