Mohou zvířata chytit koronavirus? Odbornice odpověděla na nejčastější dotazy

13. března 2020·Články·Barbora Pisingerová

Po celém světě se šíří nový typ koronaviru a většina z nás se v současnosti snaží ochránit jak sebe, tak své blízké. Co ale naši domácí mazlíčci? Mohou virus chytit? A jak je případně můžeme chránit? Veterináři odpověděli na nejčastější otázky.

Mohou také zvířata chytit nový koronavirus Covid-19? To je jeden z nejčastějších dotazů, s jakým se v současnosti páníčci obracejí na veterináře. “Stručná odpověď zní ne. V současnosti neexistuje podezření, že mohou být domácí mazlíčci nakaženi virem COVID-19 nebo že ho mohou přenášet na člověka,” uvedla přední britská veterinářka Dr. Jessica May.

“Je ale potřeba říct, že existuje řada kmenů koronavirů, které napadají i zvířata: psí koronavirus, který je vysoce nakažlivý mezi psy, a infekční peritonitida u koček (feline infectious peritonitis, FIP), což je kočičí nemoc, kterou způsobuje koronavirová nákaza,” uvádí May.

Tyto nemoci se mohou šířit mezi zvířaty, člověk se jimi ale nakazit nemůže. Veterinářka zároveň uklidňuje páníčky, že nárůst v případech zvířecích koronavirů nebyl v poslední době pozorován. Žádná epidemie mezi zvířaty se proto nekoná.

Pokud ovšem máte podezření na virové onemocnění, doporučuje veterinářka do ordinace nejprve zavolat. To pomůže snížit riziko nákazy jak v případě lidských pacientů, tak těch zvířecích.

Články - další články

Doporučujeme