Naháč, pády a přešlapy: 11 nejrozpačitějších okamžiků v historii Oscarů

27. února 2017·Články·Redakce

Slavnostní vyhlášení výsledků 89. ročníku cen Americké filmové akademie poznamenala neuvěřitelná chyba, kdy byl jako vítězný film vyhlášen muzikál La La Land - a když pak zazněla děkovná řeč, zjistilo se, že je to omyl a že skutečným vítězem je film Moonlight.

Podle dostupných zdrojů se zdá, že jde o první podobný omyl, k němuž při předávání Oscarů došlo. Ovšem živě přenášená ceremonie se nevyvarovala jiných přešlapů či trapných okamžiků. Zpravodajský server Business Insider vybral některé z nejhorších za devětaosmdesátiletou historii předávání cen:

1.”ADELE DAZEEMOVÁ”

V roce 2014 uváděl John Travolta vystoupení zpěvačky Idiny Menzelové, která předvedla titulní melodii Let It Go z Ledového království. Z důvodů, které jsou známy asi pouze jemu samotnému, ji ohlásil s podivným přízvukem jako “Adele Dazeemovou”, což okamžitě vedlo k mnoha vtipům na sociálních sítích.

2.PÁD JENNIFER LAWRENCEOVÉ

Při Oscarech v roce 2013 získala Jennifer Lawrenceová své první vítězství v kategorii nejlepší herečka za film Terapie láskou. Ve svých bílých – a značně širokých – šatech od Diora ale zakopla v půlce schodů cestou na jeviště. A s vtipem sobě vlastním sdělila tleskajícímu publiku: “Vy stojíte jen proto, že se cítíte mizerně, protože jsem upadla.”

3.SETH MACFARLANE “VIDĚL JSEM TVOJE PRSA”

O značně trapný okamžik se postaral v roce 2013 moderátor Seth MacFarlane, jehož celý výkon sklidil děsivou kritiku jak z Hollywoodu, tak od diváků a list The New Yorker ho označil za “nepřátelskou, hnusnou, sexistickou noc”. MacFarlane zahájil ceremonii písní “We Saw Your Boobs” (viděli jsme tvoje prsa) o herečkách v publiku, které se ve filmu ukázaly “nahoře bez”. Do jedné škatulky přitom hodil i vážené herečky oceňovaných dramatických filmů, z nichž některé obsahovaly scény znásilnění.

4.BJÖRK SNESLA VEJCE

Na předávání Oscarů v roce 2001 přišla islandská zpěvačka v nyní už legendárních “labutích šatech”. A aby zesílila dojem, jakým působily, upustila ze záhybů sukně kabelku ve tvaru vejce. Šaty samotné byly hrozné, ale dočkaly se vlastní stránky na Wikipedii a v roce 2015 se staly součástí výstavy na počest Björk v newyorském Muzeu moderního umění.

5.POLIBEK ANGELINY JOLIE S BRATREM

Na červený koberec v roce 2000 s sebou poprvé nominovaná Angelina Jolie přivedla svého bratra Jamieho Havena. A všechny šokovali, když si vyměnili intimní polibek na rty. Když pak získala sošku za roli ve filmu Narušení, v děkovné řeči začala mluvit o tom, jak moc svého bratra miluje. Ihned se začaly šířit zkazky o incestu, ale brzy splaskly, když se ukázalo, že se tihle sourozenci prostě jen mají opravdu moc rádi.

6.PRAVÁ NOHA ANGELINY JOLIE

Angelina Jolie se o pobavení na červeném koberci postarala i v roce 2012, kdy pózovala s výrazně vystrčenou pravou nohou z vysokého rozparku na šatech. “Angiina pravá noha” se bleskově stala trendem sociálních médií, a komu ji internetoví vtipálci nepřiklonovali na fotografii, ten jako by ani nebyl.

7.NAHÁČ

V roce 1974 uváděl moderátor a herec David Niven na pódiu Elizabeth Taylorovou, aby předala Oscara za nejlepší film, když po pódiu přímo za jeho zády přeběhl nahý muž. Kdo to byl? Robert Opel, fotograf publikace The Advocate zaměřené na komunitu gayů, lesbiček, transsexuálů a bisexuálů. Niven to vzápětí komentoval: “Není to fascinující, když se muž dočká v životě smíchu jen ve chvíli, kdy se svlékne a ukáže, kde se mu čeho nedostává?”

8.SAM SMITH SI MYSLÍ, ŽE JE PRVNÍ GAY

V roce 2016 získal Sam Smith Oscara za originální píseň Writing’s on the Wall z bondovky Spectre – a prohlásil, jak je nadšený, že je první gay otevřeně se hlásící ke své orientaci, který získal Oscara. Ovšem internet ho rychle vyvedl z omylu tak důrazně, že Smith raději opustil twitter.

9.JAMES CAMERON CITOVAL SÁM SEBE

Při Oscarech 1998 vyhrál prakticky všechno Titanic. Když James Cameron získal sošku za nejlepší režii, uzavřel svou řeč slavnou větou ze svého filmu, který také sám napsal: “Jsem král světa!” To bylo poněkud přehnané i na Oscary – a Cameron od té doby žádného nezískal, což je ale nejspíš jen náhoda.

10.ROB LOWE ZPÍVÁ SE SNĚHURKOU

V roce 1989 zahájil Rob Lowe ceremonii trýznivě falešným zpěvem a nepříliš ladným tancem po boku neznámé herečky v kostýmu Sněhurky. Nejen že se toto vystoupení podle listu The New York Times “zapsalo do análů největší ostudy Oscarů“, ale nadšené nebylo ani studio Disney, které Akademii žalovalo za porušení autorských práv.

11. MODERÁTOŘI JAMES FRANCO A ANNE HATHAWAYOVÁ

V pochybném pokusu přilákat k obrazovce mladé diváky vybrala v roce 2011 Akademie jako moderátory Jamese Franka a Anne Hathawayovou. Tato dvojice ale naprosto nefungovala, nebyla mezi ní žádná chemie, Franco vypadal, že se ani nesnaží, a Hathawayová vypadala, že se naopak snaží až moc. A nezachránil to ani “žertovný vstup”, kdy se Franco na jevišti objevil v dámských šatech a Hathawayová ve smokingu.

 

Články - další články

Doporučujeme