Neuvěřitelné! Hacker prodával data prakticky o všech občanech Rakouska

26. ledna 2023·Články·ČTK

Nizozemskému hackerovi se podařilo získal data prakticky o všech občanech Rakouska. Údaje, včetně celého jména, adresy a data narození, pak nabízel k prodeji. S odvoláním na rakouskou policii o tom informovala agentura Reuters. Pětadvacetiletý hacker, který se k datům dostal před pár lety, byl zadržen loni v listopadu v Amsterodamu.

Balík dat, který se objevil v nabídce na jednom internetovém fóru v květnu 2020, jeho prodejce inzeroval jako „plné jméno, pohlaví, úplnou adresu a datum narození pravděpodobně každého občana“ v Rakousku. Vyšetřovatelé autenticitu údajů o téměř devíti milionech lidí potvrdili. Rakousko má zhruba 9,1 milionu obyvatel.

„Vzhledem k tomu, že tato data byla volně dostupná na internetu, je nutné předpokládat, že tyto registrační údaje jsou kompletně nebo zčásti v rukou zločinců,“ uvedla policie. Vychází z toho, že si údaje někdo koupil.

K datům se podle rakouských médií hacker dostal kvůli chybě jedné vídeňské firmy v oboru IT, která vytvářela novou databanku pro úřad, jenž má v Rakousku na starosti výběr televizích a rozhlasových poplatků. Přes internet se tak k údajům bylo možné zhruba týden dostat. Hacker, kterého už dříve vyšetřovala nizozemská policie, k prodeji nabízel „podobné balíky dat“ z Nizozemska, Itálie a Kolumbie. Podle rakouských médií prodával také údaje o pacientech z Británie, Číny nebo Thajska.

Články - další články

Doporučujeme