Petr Arenberger: Od příštího týdne budeme schopni běžnou metodou vzorky zpracovávat do dvou hodin

14. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ředitel Vinohradské nemocnice v Praze Petr Arenberger (Foto: Frekvence 1)

Kůže, orgán, která tvoří bariéru organismu před okolním prostředím. Rychle se dokáže adaptovat, ale často nás také dokáže upozornit, že je s naším organismem něco v nepořádku. Dermatolog a ředitel Vinohradské nemocnice v Praze Petr Arenbegrer se pro Frekvenci 1 vyjádřil k dermatologickým onemocněním a zhodnotil pandemii koronaviru.

Petr Arenberger je specialista na dermatologii a říká, že kůže je ve skutečnosti zrcadlem člověka a dá se z ní spousta věcí poznat. Člověk by si tak měl dávat pozor na mnoho faktorů. “Nejjasnější je, že když žloutne, tak je něco s játry,”  uvedl. Změn je ale celá řada. “Ty různé choroby, které jsou uvnitř, tak se mohou projevovat stejným způsobem, třeba z hlediska nějaké cévní struktury nebo něčeho se mohou objevovat i na té kůži,” popisuje lékař. Například množení cév v nádoru. “Ty cévy se vám můžou začít rozšiřovat i v kůži a tam pak vidíte, takové drobné teleangiektasie nebo různé přesuny pigmentu z metabolického hlediska,” popisuje Arenberger. Také dodává, že pokud kůže hnědne, tak se vám může v břiše rozpadat pigmentový nádor.

Dermatolog varuje, že ne všechny bio krémy jsou nezbytně zdravé a prospěšné pokožce.  “Je otázka, co je zdravé a co je přírodní. Ano, musíte si dát pozor na kortikoidy, ale na druhou stranu je používáme jen v indikovaných případech a je to vlastně naprosto přirozená látka. Náš organismus si ji vytváří akorát trošku v jiných koncentracích, než je používáme na kůži,” popisuje Arenberger.

Vinohradská nemocnice v Praze zatím epidemickou situaci zvládá s přehledem. “Měli jsme tu výhodu, že ta první vlna, která byla na jaře, tak nás přinutila k tomu, abychom vymysleli různá opatření,” řekl ředitel nemocnice Petr Arenberger. Jediné mínus je, že nemocnice nedisponuje samotným infekčním oddělením. “Veškeré pacienty, které přijímáme, tak musíme přijímat na úkor jiných pacientů. Ale v zásadě provoz nějak neomezujeme, pouze restrukturalizujeme,” dodal. Nemocnice lůžka pro covidové pacienty koncentruje do jednoho provozu a personál v té části chodí v ochranném oblečení.

Při akutním příjmu se chrání jak zaměstnanci, tak i pacient. Většinou používají respirátory FFP2. “Z hlediska hospitalizace, pokud si u akutních pacientů nejsme jisti, tak tam se snažíme co nejrychleji udělat ten covidovýtest,” uvedl Arenberger.  “Máme systémy, které jsou trošku složitější, ale jsme schopni do 90 minut mít výsledek pro konkrétního pacienta,” popisuje. Běžné laboratorní vyšetření trvá 3-4 hodiny, což je moc dlouho, protože pro záchranu života je nejdůležitější rychlost. “Od příštího týdne budeme schopni tou běžnou metodou vzorky zpracovávat do dvou hodin, protože jsme schopni tu izolaci viru provádět už v té zkumavce na odběrném místě,” dodal ředitel.

Podle Arenberga byl exministr Adam Vojtěch jeden z úspěšných ministrů zdravotnictví. “Za něj vznikla spousta užitečných změn. Jako jednomu z mála ministrů se podařilo nasmlouvat péči na následující rok dříve než na Silvestra a to je naprosto úžasné. Je pravda, že nám do toho hodila vidle covidová infekce, ale i tak se zase podařilo ty nemocnice stabilizovat,”  uvedl ředitel nemocnice.

Články - další články

Doporučujeme