Unikátní animace z dílny NASA: Takhle by planeta vypadala bez vody

25. února 2020·Články·Barbora Pisingerová

Každý z nás moc dobře ví, že bez vody by život na naší planetě nemohl existovat. Oceány tvoří v současnosti zhruba 71 % plochy zemského povrchu. Pod nimi se ale skrývají oblasti, na kterých ještě před několika miliony let žili lidé. Jak by naše planeta vypadala, kdyby se hladina oceánů postupně snižovala až do úplného zmizení ukazuje unikátní animace.

Jak by Země vypadala, kdyby hladina oceánů o pár metrů klesla? A jak co bychom viděli, kdyby klesla ještě o něco víc? Odpovědi na tyto otázky nyní můžete získat díky simulaci z dílny NASA.

Ta ukazuje, jak by povrch země vypadal při postupném klesání hladiny oceánů. Mizení vody odhaluje tzv. kontinentální šelfy a pevninské mosty, přes které v minulosti naši předci migrovali z jednoho kontinentu na druhý, než je nenávratně pohltilo moře.

V momentě, kdy hladina oceánů klesne o 6000 metrů, už na Zemi moc zavodněných míst nezůstane. Několik oblastí se ale udrží ještě dlouho potom. Nejnižším místem na zemském povrchu je totiž Mariánský příkop, který dosahuje hloubky až 10 994 metrů.

Původní animaci vytvořil již v roce 2008 fyzik Horace Mitchell. Nyní ji zdokonalil a aktualizoval planetární vědec James O’Donoghue.

Články - další články

Doporučujeme