Petr Pavel: Každá krize se musí řešit podle jasné strategie. Vláda zatím žádnou neukázala

3. listopadu 2020·Články·Barbora Pisingerová

Zakladatel iniciativy Spolu silnější generál Petr Pavel představil 23. září 2020 v Praze doporučení pro změny v krizovém řízení státu s ohledem na šíření nového typu koronaviru. (CTK Photo/Vit Simanek)

Někteří politici či odborníci používají ve svých vyjádřeních v médiích takové obraty jako "jsme ve válce s koronavirem". Zda jsou taková slova skutečně na místě a jak hodnotí postup vlády v krizovém stavu pro Frekvenci 1 okomentoval armádní generál Petr Pavel. 

Současný diskurz nešetří vojenskou terminologií a tak také Frekvence 1 nasadila silný vojenský kalibr. Do pořadu Press klub za námi dorazil armádní generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Jak vnímá přirovnávání koronakrize k válečnému konfliktu? “Slovo válka je až příliš silné. Samozřejmě to k tomu svádí, já bych ale raději volil slova vážná krize, protože válka je přece jenom mnohem horší než to, co prožíváme,” zhodnotil generál hned na úvod.

Kroky vlády v současné krizi Pavel příliš kladně nehodnotí. “Mám pocit, že vláda zatím žádnou strategii neukázala. Je to velká škoda, protože každá krize musí být řešena podle jasné a srozumitelné strategie. Pokud ne, tak je to chaos. Myslím si, že mnoho symptomů chaosu zažíváme den za dnem,” nechal se slyšet.

Ačkoli je situace vážná, vidí generál světlo na konci tunelu. “Mám za to, že ztráty ještě nějakou dobu porostou, ale nemusí být takové, pokud budeme schopni tu krizi dostat pod kontrolu. Zatím se k tomu sice blížíme, ale hodně pomalu,” myslí si.

Články - další články

Doporučujeme