Petra Pecková: Situace je opravdu tristní. Museli jsme v rozpočtu seškrtat asi 1,7 milionu korun

7. ledna 2021·Články·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková z hnutí Starostové a nezávislí (STAN). (Foto: ČTK)

Kraje stále sužuje pandemie a tak se musí postupně seškrtávat rozpočty. Aby se dodaly peníze do potřebných zařízení a institucí, kde je to zrovna potřeba. Razantně škrtat musela i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Pro Frekvenci 1 popsala, kde všude se musela radnice uskromnit a jak pro ni bylo těžké se orientovat v nařízení vlády.

Škrty v rozpočtu Středočeského kraje

“Ta situace je opravdu tristní. My jsme hned na zastupitelstvu tady seděli, jako nové vedení kraje, nad rozpočtem a sestavovali jsme jej. Částečně jsme ten rozpočet podědili a museli jsme tam razantně škrtat, asi 1,7 milionu korun,” popisuje hejtmanka Petra Pecková. Radnice se snažila zachránit důležité projekty. “Pak ale přišlo to noční hlasování Poslanecké sněmovny a takže pak ten dopad byl o to fatální a my jsme byli nuceni hledat ještě půl miliardy pro hromadnou dopravu, střední školy, zdravotnictví a služby,” dodává. Z toho důvodu Středočeskému kraji nezbývá moc peněz na jiné investice. 

“Také jsem došla k závěru, že budeme klidně ještě 4 roky jezdit starým autem, pak jsme zrušili nějaké odměny pro zastupitele, které se sčítaly a zůstala jen jedna jediná, uvádí Pecková. Kraj byl nucen šáhnout i na dotované jízdné pro žáky a seniory. “Byť nás to mrzí, ale zrušili jsme to, asi bychom k tomu ale dospěli pravděpodobně i bez těch úspor, protože stát platil to jízdné zdarma pro děti a seniory 75 % a ještě těch 25 % dotoval Středočeský kraj, takže to jsme zrušili,” řekla.

Následně si kraj vzal úvěr v hodnotě 1,5 miliardy korun. “To abychom zvládli spolufinancovat projekty zhruba za 3,7 miliard korun, které jsou připraveny a na které je také získaná i dotace z Evropské unie,” řekla hejtmanka.

Složitá orientace v nařízeních vlády

“Když jsem se stala hejtmankou, tak jsem se rozhodla, že budu prostřednictvím mailu středočeským starostům posílat jednoduché, stručné informace o epidemii. Jeden víkend jsem ty texty dávala dohromady a ověřovala jejich platnost a pravdivost a zjistila jsem, že je to nesmírně složité,” popisuje svoji zkušenost Pecková.

“Když si chci ověřit čtyři odrážky toho, co někdo tvrdí, tak mi to opravdu trvá dvě hodiny a ty informační zdroje, různé webové stránky, které jsou z ministerstvech, tak si navzájem odporují nebo byly spuštěny, ale pak nebyly aktualizovány. Zjistila jsem,  jak je to nesmírně složité pro mě jako člověka, který se v tom aspoň trochu orientuje, tak to ale musí být naprosto chaotické pro lidi, kteří nejsou schopni a tolik ochotní věnovat čas nějakému vyhledávání,” doplnila hejtmanka.

Články - další články

Doporučujeme