Rodina paterčat nemá ani na nájem! Dostala darem 600 tisíc korun, ale přišla o sociální dávky

5. května 2017·Články·Redakce

Paterčata, FOTO: Facebook / Paterčata

Rodiče paterčat dostali přes půl milionu korun z veřejné sbírky. Tím ale rodina přišla o sociální dávky. Čerpat peníze z účtu, který pro děti zřídil Klub vícerčat, totiž znamená ztrátu nároku na doplatek na bydlení a na příspěvek na bydlení. Rodina nemá ani na nájem, informuje idnes.cz. Částku ze sbírky na tyto výdaje totiž čerpat nelze.

Rodina dostala od pražského magistrátu 616 tisíc korun, nyní ale finančně strádá. Matka paterčat Alexandra Kiňová může uvedenou sumu čerpat pouze pro potřeby pěti dětí, samozřejmostí je podávání vyúčtování samotného magistrátu.

„Je to celé na hlavu postavené. Jak je možné prohlásit za příjem něco, s čím dotyčný nemůže volně disponovat,“ říká se pro idnes.cz advokátka rodiny Klára Samková a dodává, že byli podvedeni ti, kteří se na veřejné sbírce podíleli. Samková také požádala o pomoc ministryni práce Michaelu Marksovou. „Rádi bychom s jejich pomocí získali zpět nárok na všechny sociální dávky,“ dodává Samková. Tato částka je přibližně 27 tisíc měsíčně.

Matka paterčat kontaktovala ombudsmanku Annu Šabatovou s tím, že není schopná udržet chod domácnosti bez dávek, ze kterých doposud rodina žila. Chybí jí peníze na potraviny pro osmičlennou domácnost, pojištění auta, oblečení nebo například telefon. “Jsme na nule, moc prosím o urychlenou pomoc,” napsala Kiňová ombudsmance.

Články - další články

Doporučujeme