Rychlá pomoc na spáleniny od sluníčka? Babské RADY, co dělat, když to s opalováním přeženeme

29. května 2017·Články·Redakce

O tom, jak je důležité se před pobytem na sluníčku namazat, jsme toho slyšeli spoustu. Jak ale postupovat, když jsme prevenci podcenili a spálená kůže červená a začíná bolet?

Mírné spáleniny známe všichni. Stačí zůstat v tílku na zahradě o něco déle a hned máme rudá záda i ramena. O něco horší jsou pak malé puchýřky a svědění. Pokud je kůže purpurové barvy, puchýře viditelné, dostaví se navíc zimnice, bolesti hlavy a závratě, je potřeba vyhledat lékaře, jde o závažnou spáleninu. Většinou ale pobyt na zahradě nebo u vody nedopadá tak zle a poradíme si sami doma.

Ideální je postižené místo namazat mlékem po opalování, které kůži zklidní. Prodává se buď jako roztírací krém nebo sprej, který je šetrnější. K dostání je například sprej s panthenolem.

Jogurt radily už babičky

Bílý jogurt stačí nanést na zarudlá místa a už po dvaceti minutách se dostaví úleva. Rozmíchat lze i tvaroh s trochou mléka, má stejné účinky jako jogurt. Chladí, zklidní, vyživuje – to vše díky kyselině mléčné, která působí protizánětlivě.

Černý čaj

Vychlazený černý čaj s citronem, to je pro horké dny ideální nápoj. Při spáleninách pomáhá zklidnit pokožku –  namočíme v něm gázu nebo utěrku a přiložíme na kůži. Je možné tuto proceduru provést s prostěradlem a zabalit do něj celé tělo, pokud jsou spáleniny rozsáhlejší. Opakujte třikrát denně a úleva se dostaví. Stejně funguje i heřmánkový čaj.

Pomoc ze zahrádky

Na spálenou pokožku je vynikajícím lékem okurka! Salátovku stačí nakrájet na kolečka nebo nastrouhat a přikládat. Zchladí a zmírní zánět. Podobně pak působí nakrájené jablko na kolečka nebo syrové brambory.

Co dále pomáhá:

  • Aloe vera – zchladí a zmírňuje bolesti
  • Levandulový olej – jemně vklepeme do pokožky
  • Důležité je hlavně přijímat dostatek tekutin, tělo je dehydrované
  • Chladivá koupel s šálkem jablečného či vinného octa

Články - další články

Doporučujeme