Sezóna rybízu je tady! 6 + 1 RECEPTŮ, jak využít červené bobule v kuchyni

Ovoce letos v létě kvůli mrazům moc není. O to víc je třeba si užít úrodu. Právě teď je sezóna rybízu. Nezapomeňte, že především obsahuje velké množství vitamínu C a vlákniny.

I proto se v léčitelství využívá pro léčbu střevních potíží. Pokud si z něj připravíte čaj, pak vám pěkně propláchne ledviny a také podpoří správné trávení.

Pěna z červeného rybízu

Potřebujete:

  • 700 g červeného rybízu
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli
  • 5 – 6 lžic krupičky
  • 200 ml na šlehání

Omytý rybíz  otrháme (nechte si pár snítek na ozdobu). Vložíme ho do hrnce, zalijeme asi 300 ml vody a povaříme, dokud rybíz nezměkne a nepopraská. Směs propasírujeme, odměříme a dolijeme vodu tak, aby objem byl tak kolem 750 – 800 ml. Směs přelijeme do hrnce, přidáme krupičku, oba cukry, špetku soli a povaříme, dokud směs nezhoustne.  Hrnec stáhneme z plamene, necháme zchladnout. Občas promícháme. Vychladlou kaši promícháme se smetanou a prošleháme. Rozdělíme na jednotlivé porce o ozdobíme kuličkami rybízu.

Rybízová limonáda

Tu jistě ocení především milovníci sladkých a zároveň osvěžujících nápojů. Základem pro tento ryze letní nápoj je 200g červeného rybízu, 3 limetky, 50-100g javorového sirupu, soda nebo perlivá voda, 1 hrst čerstvé máty a led. Očištěný rybíz rozmixujeme s limetkovou šťávou a sirupem, přecedíme přes jemné sítko, přidáme mátu a necháme půl hodiny louhovat. Pak naředíme se sodou a podáváme s ledem.

Rybízová marmeláda

Tahle dobrota vám bude připomínat letní zahrádku celý rok. Potřebujete jen kilo dobře zralého červeného rybízu a 600 g cukru krystal. Mlýnkem na ovoce si připravíme ovocnou šťávu, tu svaříme a propasírujeme přes sítko. Během vaření sbíráme pěnu a postupně dodáváme cukr. Když se rozvaří, směs cukru se šťávou ještě povaříme deset minut na malém ohni. Pokud je marmeláda vyželírovaná, naplníme ji do sklenic, uzavřeme víčkem a do druhého dne necháme stát víčkem dolů. Víčko se tak zatáhne, tak se do sklenice nedostane vzduch.

Rybízový koláč

V tomto případě se fantazii meze nekladou. Pokud děláte klasický drobenkový koláč, bublaninu nebo koláč s tvarohem, ve všech případech můžete použít rybíz. Sladkému koláči dodá nakyslou chuť a tak se nebudete cítit přeslazeni.

Rybízová bábovka

Děláte bábovku podle receptu po babičce nebo se řídíte některou internetovou kuchařkou? Ať tak tak či onak, do těsta přidejte opraný rybíz. Na jednu bábovku postačí půl hrníčku. Každý dílek pak báječně chutná a také skvěle vypadá.

Cassis likér

Je to tak, rybízem se můžete i opít. Na dvě kila červeného rybízu potřebujete litr červeného vína, kilo cukru a podle chuti pak promícháte například s rumem. Rozmačkaný rybíz zalijeme červeným vínem a necháme 24 hodin uležet v chladničce. Pak vše povaříme, necháme vychladnout a následně přecedíme. pak směs povaříme s cukrem a po vychladnutí přidáme alkohol nebo podle potřeby naředíme vodou.

+ JAKO BONUS: MANDLOVO-RYBÍZOVÝ KOLÁČ od Jiřího Babici najdete ZDE.

 

 

?>