Slavné obrazy zejí prázdnotou. Kampaň Pošli je domů z nich maže všechny postavy

1. dubna 2020·Články·Barbora Pisingerová

Foto: helenajuanluna / tonyfero_conceptfarmer

Politici i umělci v posledních týdnech apelují na lidi, aby kvůli šíření koronaviru zůstávali doma. Volí k tomu různé způsoby. Španělka Helena Juan Luna a fotograf Tony Fero k tomu využili slavná umělecká díla, z nichž vymazali lidské postavy. Fotky pak vystavili na sociální síti Instagram pod hashtagem #mandalosacasa (Pošli je domů). Informoval o tom deník La Vanguardia.

“Rozčilovalo mě, když jsem viděl v televizi lidi, jak sedí na terasách kaváren a popíjejí, když se ve světě šíří koronavirus,” vysvětlil zrod iniciativy Tony Fero. Nejdřív chtěl jít do ulic a fotit, pak ale i kvůli omezení pohybu a zavírání restaurací a barů přišel na jiný nápad.

Lidi z předzahrádky kavárny vymazali tito dva nadšenci například ze slavného obrazu Vincenta van Gogha Terasa kavárny v noci nebo z obrazu amerického malíře Edwarda Hoppera Noční ptáci. V rámci osvěty odstranili počítačově také tančící pár Emmu Stoneovou a Ryana Goslinga ze scény muzikálu La La Land.

Nejvíce času jim zabralo video, na němž členové skupiny Beatles jdou po slavném přechodu na londýnské ulici Abbey Road v rozestupech jako po klávesách klavíru. “To jsem dělal víc než pět hodin,” řekl Fero.

K iniciativě se připojili další nadšenci. “Zveřejňujeme teď další práce, které nám lidé posílají,” řekla Helena. Mezi čtyřicítkou děl, která vymazáním postav z obrazů vyzývají k domácí izolaci, je i kopie části triptychu Hieronyma Bosche Zahrada pozemských rozkoší, na níž nizozemský výtvarník před pěti sty lety namaloval desítky lidí.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Články - další články

Doporučujeme