Tahle kráska žila před 7500 lety. Vědci zrekonstruovali tvář ženy z neolitu

15. června 2020·Články·Barbora Pisingerová

Foto: Gibraltar National Museum

Vědci opět předvedli své úžasné schopnosti a zrekonstruovali tvář ženy, která zemřela před 7 500 lety. Ostatky dívky pojmenované Calpeia byly nalezeny v jeskyni na Gibraltaru, její genom ale ukazuje, že pocházela daleko odtud. 

Ostatky ženy byly nalezeny v jeskyni na Europa Point na Gibraltaru již v roce 1996. Dlouho ale nebylo možné přesně změřit jejich stáří kvůli nedostatečné technice. Až v roce 2019 umožnil rozvoj technologií hlubší zkoumání a vědci se zesnulé konečně mohli pořádně podívat na zoubek.

Žena dostala jméno Calpeia podle starověkkého pojmenování pro Gibraltar Mons Calpe. Analýza jejího DNA ukázala, že zhruba 10 % jejích genů pocházelo od místních lovců a sběračů, zhruba 90 % ale odpovídaly tehdejší Anatolii, tedy modernímu Turecku. Z jejích genů se také podařilo vyčíst, že měla zřejmě tmavé vlasy i oči.

Calpeie bylo mezi 35 až 45 lety a na Gibraltaru žila před 7 500 lety. V té době zřejmě neexistovala v dané oblasti žádná zemědělská společnost, se svými blízkými se proto živila pravděpodobně hlavně rybolovem v moři a sběrem plodů. Mladá žena je považována za nejstarší zaznamenanou Gibraltaranku. Zda se na Gibraltaru narodila, nebo přicestovala, už se zřejmě nikdo nedozví.

Jak by Calpeia vypadala dnes?

Články - další články

Doporučujeme