Tomáš Zima: Když se dozvíte něco v pátek ve tři odpoledne. Tak asi v pondělí, v sedm hodin ráno, to není schopen nikdo zrealizovat

2. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Tomáš Zima. (Foto: ČTK)

Nařízení o zahájení distanční výuky na Karlově univerzitě přišlo na poslední chvíli. To se samozřejmě vedení vysoké školy nelíbilo. Jak se s tímto univerzita vypořádala, jak hodnotí jarní etapu výuky, která probíhala obdobným způsobem. Například je zajímavé, že počet zahraničních studentů neklesl a u příjímacích zkoušek jich uspělo více než v předchozích letech. Situaci pro Frekvenci 1 popsal rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Vláda v minulých dnech náhle vyhlásila, že vysoké školy v Praze budou muset přejít okamžitě na distanční výuku a nový akademický rok tak studenti v lavicích nezahájí. Vedení vysokých škol o tomto kroku nikdo dopředu neinformoval.  “Nikdo to s námi nekonzultoval. Samozřejmě, to, jak se vyvíjela ta epidemiologická situace, tak se určitá opatření dala čekat, ale kdyby ty konzultace proběhly, tak mohl na to být člověk připraven,” popsal situaci rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Nejhorší je podle rektora způsob jak se orgány chovají. “To znamená, nejprve si něco pověsíte na Twitter, konkrétně pan primátor, který k tomu není absolutně oprávněn a je s vysokými školami pouze na přátelské bázi. Pak máte druhý Twitter, který mění, že už to nejsou střední školy jenom vysoké, pak máte tiskovou konferenci pražské hygieničky a pak vám to za hodinu a půl přijde. No takhle se přece nemůže řídit,” dodal Zima. Nařízení přišlo v pátek odpoledne s tím, že má platit od pondělí. Podle vedení více vysokých škol bylo toto jednání skandální. “Působí to pak na tu veřejnost velmi nedůvěryhodně,” doplnil.

Rektoři napsali prohlášení, kde se vyjádřili k tomu, že kvalita vysokých škol je díky těchto omezení značně ohrožena. “Ten vrchol epidemie se dal jednoduše očekávat. Skončily prázdniny. Po prázdninách se lidé vrátí do měst a obcí z dovolených a lidé se více setkají v práci a ve škole,” řekl Zima. Univerzita Karlova byla podle rektora na tuto situaci připravena. “Měli jsme širokou dotazníkovou akci, kde odpovědělo více učitelů a studentů, aby jsme se poučili z jarních měsíců a jsme připraveni tu distanční výuku zvládnout, akorát samozřejmě, když se něco dozvíte v pátek ve tři odpoledne, tak asi v pondělí v sedm hodin ráno to asi není nikdo schopen zrealizovat,” uvedl.

Jarní vlna měla několik etap. První etapy byly pro vysoké školy velmi těžké, jelikož se ze dne na den uzavřely a s distanční výukou se studenti i kantoři postupně seznamovali. “Bylo ale dobré, že zhruba v květnu se mohli vrátit studenti do laboratoří k praktické výuce medicíny a podobně. Rozšířili jsme zkouškové období do konce července. Přesunuli jsme právě ty promoce na srpen, kdy vlastně “Carolinum” máme zavřené, aby ty promoční akty mohly proběhnout, upravili jsme hygienická pravidla a budeme přesouvat bakalářské promoce do velké auly, kde je velký prostor pro hodně míst na sezení, takže se dá tam dodržet ten sociální distanc, hygienické prostředky, tak aby ty promoce mohly proběhnout standardně,” řekl rektor Zima.

Zahraniční studenti na Karlově univerzitě studují i v této nelehké době. “Jsou dvě skupiny. Jedna skupina jsou studenti, kteří už na univerzitě studují a zůstali v České republice z důvodu obtížnosti cestování, tak ti samozřejmě budou tady pokračovat ve výuce. Řada studentů uspěla u přijímacích zkoušek a těm nabízíme formu distančního zápisu a samozřejmě tam už od začátku říkáme, že začne ta výuka distančně,” dodal rektor univerzity.

Články - další články

Doporučujeme