Trápí vás pocit nafouknutého břicha? Vyzkoušejte probiotika či pohyb

10. srpna 2019·Články·Redakce

shutterstock

Pocit, který má většina z nás po dobrém a velkém obědě? “Teď se ani nehnu.” Některé ale trápí permanentně a trpí po každém jídle. Nepříjemné pocity lze ale překonat a my přinášíme účinné rady, jak se obtíží zbavit.

Pocit nafouknutí je málokdy příznak závažného onemocnění. U žen jde většinou o premenstruační syndrom, kdy tyto obtíže zaznamenají, obecně souvisí tento jev s životním stylem – nevhodné potraviny a nepravidelná strava či přejídání.

Probiotika mají zelenou

Trávení potravin mají na svědomí bakterie ve střevech. Pokud je jich málo, je potřeba je doplnit formou probiotik. Můžeme je do jídelníčku zařadit v podobě mléčných výrobků, vajec nebo například ořechů a mořských plodů, k sehnání jsou ale i jako doplněk stravy v lékárnách.

Stop umělým sladidlům

Potraviny, které suplují chuť cukru, si volíme tehdy, když chceme zhubnout. Umělá sladidla ale nejsou vhodným řešením. Tělo je obtížně tráví a způsobují, že se v tenkém střevu zadržuje plyn. Chuť na sladké nezaženou, je proto lepší dát si bez výčitek – ale s mírou – oblíbenou sladkost, než se ji snažit nahrazovat.

V pohybu

Pokud se nehýbeme, v problematických částech tenkého střeva dochází k zadržování plynu a to pak vede k pocitu těžkosti a nafouklého břicha. Přitom stačí svižnější procházka, jízda na kole nebo pravidelné protahování. Pohyb těla znamená i pohyb střev a to je základ zdravého trávení.

Sůl nad zlato

Sůl způsobuje zadržování vody v těle, denní konzumace by neměla přesáhnout 15 gramů. Celozrnné pečivo a čerstvé jídlo pomůže snížit obsah denní dávky, stačí když k tomu navíc vynecháte polotovary, žitné pečivo a přemíru pochutin. Šetřit se solí a přidat více bylinek se rozhodně vyplatí. Vaše trávení to ocení, zkuste třeba italské bylinky, bazalku, oregano nebo chilli.

Články - další články

Doporučujeme