Tříletá holčička v Brně balancovala na parapetu, slezla z něj až díky policistům. Kde byla matka?

14. července 2019·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: facebook.com/mpbrno

Malého dítěte stojícího v otevřeném okně si ve čtvrtek po poledni všiml náhodný kolemjdoucí v Zábrdovicích. Situaci na místě vyřešila městská policie. Co dělala matka dítěte?

Na mužovo volání směrem k bytu ve druhém patře nikdo nereagoval, a tak předpokládal, že rodiče nejspíš nejsou doma. Rychle se proto prostřednictvím linky 156 obrátil na městskou policii. Strážníci ve dvou hlídkách přijeli na místo a přibližně v desetimetrové výšce uviděli holčičku, která už se pohybovala po parapetu.

Tříletá dívka si naštěstí začala se strážníky vykládat a poslechla je, když ji přesvědčovali, aby opatrně slezla do pokoje. Dva kolegové potom zůstali stát pod oknem pro případ, že by se holčička vrátila a bylo nutné ji chytit. Druhá hlídka mezitím spěchala po chodbě k bytu a snažila se tam přes dveře spojit s někým dospělým. Otevřela jí sedmačtyřicetiletá matka a řekla, že holčička si sama otevřela okno, zatímco ona spala a starší dcera odešla do sprchy. Hlídkám se tedy podařilo předejít tragédii, z preventivních důvodů však předaly informace sociálním pracovníkům, aby situaci v rodině prověřili. Záležitostí se bude zabývat i správní orgán.

Městská policie se obdobně jako Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje obrací na rodiče s vážným apelem, aby za přítomnosti malého dítěte v bytě nikdy nenechávali zcela otevřená okna, ale aby používali ventilaci. “Dítě by mělo mít zcela zamezený přístup na balkón. Ani síť proti hmyzu v žádném případě nezabrání pádu dítěte a není možné se spoléhat na to, že okno je umístěné vysoko,” varuje tisková mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. Děti si totiž mohou pod okno přisunout předmět, po kterém snadno vyšplhají.

Články - další články

Doporučujeme