Trpíte alergií na roztoče? Tohle byste o ní měli vědět

8. března 2020·Články·Lukáš Vaněk

Alergie na roztoče patří k těm méně příjemným, neboť aby jí člověk předešel, musí tomu přizpůsobit domácnost. Jak se této alergii vyhnout a nadobro s roztoči skoncovat?

Alergie na roztoče je spjatá s malými živočichy, kteří žijí v domácnosti, zejména v matracích a polštářích, ale také v prachu. Postižený člověk je tak přes noc celou dobu v kontaktu s alergeny, kteří jej dráždí.

Symptomy

Příznaky na alergii na roztoče můžou naznačovat běžné symptomy jako například při rýmě. Je to především kýchání, svědící nos nebo horní patro v ústech, potažmo bolest v krku. V dalších případech se může objevit kašel, bolest na tvářích, oteklé oči a modře zbarvená kůže pod nimi. Jestliže alergie u někoho navíc napomáhá astmatu, pak se u dotyčného mohou objevit i tyto symptomy: těžké dýchání, bolest nebo tlak na hrudi, silný kašel, sípání při nádechu a výdechu nebo problémy se spánkem.

Úklid domácnosti a prevence

Jelikož roztoči jsou součástí i běžného domácího prachu, musí dotyční lidé s touto alergií častěji uklízet. Ledabylé zametání však nepomůže, ba naopak. Pokud se prach stírá nasucho, tak dochází k jeho víření. Proto je dobré stírat prach vlhkými hadříky. U podlah se doporučuje její vysátí, místo zametení. Posléze se doporučuje i její vytření.

Jelikož si roztoči lebedí v ložním prádle, je zapotřebí jej důkladně vyprat. Existují i přísady do praní, které ničí alergeny i při nižších stupních. Co se týká nábytku, ve kterém roztoči rovněž přebývají, zejména v tom čalouněném, proto je vhodné jej čistit přípravkem na hubení roztočů, jenž se prodává i ve formě spreje.

Další možností jak se zbavit virů, nečistot a vyfiltrovat alergeny roztočů šířící se prachem poletujícím po domácnosti je pořízení čističky vzduchu.

Návštěva lékaře

Jak poznat, kdy je nejlepší doba zajít k lékaři? Jelikož může mít alergie stejné příznaky jako obyčejné nachlazení, vydržte týden. Pokud po sedmi dnech příznaky připomínající rýmu neustanou, může to znamenat, že máte alergii. Jestli máte silně ucpaný nos, sípáte a máte potíže se spánkem, nebojte se za svým lékařem okamžitě zajít. V případě, že se tyto symptomy rapidně zhoršují a máte nepravidelné dýchání, vyhledejte naléhavě lékařskou péči.

Rizikové faktory

Jak může jedinec dospět k alergii na roztoče? Ve své podstatě velmi snadno. Hlavním faktorem je dědičnost. Pokud někdo z rodiny měl alergii, pak je velká pravděpodobnost, že ji bude mít i potomstvo. Dalším faktorem může být také to, že byl jedinec v dětství dlouhodobě vystaven vysokému počtu roztočů, což zvyšuje riziko, že se v dospělosti objeví alergie na roztoče.

Články - další články

Doporučujeme