Trump je v Japonsku, během asijské cesty se setká s Putinem

5. listopadu 2017·Články·Redakce

Exprezident USA Donald Trump.(Foto: Shutterstock.com)

Americký prezident Donald Trump v neděli zahájil návštěvu Japonska, které je první z pěti zemí na jeho dvanáctidenní asijské cestě. Podle činitelů Bílého domu bude hlavním cílem jeho mise přesvědčit Čínu i americké spojence, aby zvýšili tlak na severokorejský režim. Trump řekl, že během cesty očekává setkání s kremelským šéfem Vladimirem Putinem.

Cestou na základnu Jokota nedaleko Tokia americký prezident v letadle v besedě s novináři potvrdil, že během rozhovorů v Japonsku, Jižní Koreji a Číně bude hlavním tématem Severní Korea, napsala agentura Reuters.

Pokud jde o KLDR, americká vláda se brzy rozhodne, zda tuto zemí zařadí do seznamu států podporujících terorismus, řekl prezident. Severní Korea je podle něj “velký problém, který musí být vyřešen”.

Trump řekl, že během asijské cesty očekává setkání s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Podle dřívějších informací by se jejich schůzka měla uskutečnit ve Vietnamu. Trump prý po Putinovi bude chtít “pomoc v tlaku na Severní Koreu”. Hodně se během cesty podle prezidenta bude hovořit i o obchodu.

Po návštěvě Japonska šéf Bílého domu odcestuje do Jižní Koreje, Číny, Vietnamu a na Filipíny.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme