Úžasná práce lékařů! Mladý muž přišel o obličej, po letech dostal druhou šanci

13. listopadu 2019·Články·Barbora Pisingerová

Foto: reprofoto youtube.com / Mayo Clinic

Moderní medicína občas dokáže skutečné zázraky. Jeden takový ukazuje příběh američana Andyho Sandnesse. Když se mladý muž pokusil spáchal sebevraždu a střelil se do obličeje, utrpěl velmi vážná zranění. Deset dalších let strávil operacemi, životem v izolaci a neustálým utrpením. V roce 2016 mu ale lékaři transplantovali tvář zemřelého dárce. Po složitém hojení se dnes Andy může usmívat, cítí pachy i chuť a o svých zážitcích vypráví po celém světě.

Andy Sandness si prošel skutečným peklem. V roce 2006 se cítil naprosto na dně a rozhodl se, že už nechce dál žít. Strčil si proto do úst zbraň a zmáčkl spoušť. Svůj pokus o sebevraždu naštěstí přežil, utrpěl ale velmi vážná zranění a přišel o většinu obličeje.

To, co následovalo, si lidé, kteří to nezažili, dovedou představit jen stěží. “Myslíte si, že vaše problémy jsou vážné,” uvedl na konferenci o svém případu v Rochesteru na konci září 2019. “Pak přežijete svá zranění a musíte se vrátit domů. Jsem z městečka, které má tři tisíce obyvatel. Každý mě zná,” popsal krušné chvíle po návratu z nemocnice. “Byl jsem unavený ze všech těch pohledů a nějaký čas jsem žil jako poustevník,” vzpomíná.

V průběhu let prodělal Andy celou řadu operací, které měly zmírnit následky jeho zranění. Žádná z nich však nepřinesla valné úspěchy a mladý muž se stále pohledům do zrcadla spíše vyhýbal. Po deseti letech ale přišel zlom.

Andy se dostal na čekací listinu na transplantaci obličeje a jeho čekání přineslo ovoce. “Museli jsme do toho jít jako tým. Každý musel potvrdit, že je připravený. Jeho psychiatr, jeho sociální pracovník, každý v jeho životě. Ujistili jsme se, že chirurg operaci neuspěchal,” uvedl na konferenci Dr. Samir Mardini, který byl součástí Andyho transplantačního týmu v nemocnici Mayo Clinic.

Operace trvala 56 hodin a pracovalo na ní 60 odborníků. Výsledek ale skoro nemohl být lepší. Andy nyní konečně může opět normálně jíst, mluvit, smát se či někoho líbat, může bez obav vyrazit ven a lidé už v jeho přítomnosti nejsou zděšení. “Pachy cítím docela dobře a chutě cítím ještě lépe,” radoval se Andy ve vyjádření na stránkách kliniky.

Andyho dárcem se stal mladík s podobným osudem. Kalin Roth spáchal v roce 2015 sebevraždu tak, že se střelil do spánku. Kalin svůj pokus bohužel nepřežil, ale protože byl dárcem orgánů, pomohl posmrtně dalším lidem. Protože potřebná část jeho obličeje nebyla střelbou porušena, získal jeho tvář právě Andy. Ten se pak dokonce s rodinou Rothových setkal a vyjádřil mladé vdově svou vděčnost.

Články - další články

Doporučujeme