Václav Klaus: V žádné válce s covidem opravdu nejsme a nepotřebujeme drakonická opatření

16. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Václav Klaus (Foto: Frekvence 1)

Vláda zpřísnila opatření, která mají zabránit dalšímu šíření koronaviru. Od středy 14. října jsou zavřené restaurace, na prvním stupni byla zavedena distanční výuka a školy se celkově uzavřely . Restaurace mají povoleno prodávat jídlo jen přes okénko. Podle některých odpůrců, vláda už překročila určitou mez, kdy se snaží omezovat postupně svobodu jednotlivců a šíří mezi lidmi strach. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil bývalý prezident Václav Klaus.

“Jedna věc jsou zavedená opatření a druhá věc je celek, co se u nás děje,” uvedl Václav Klaus. Vláda podle něj překročila přijatelnou mez. “Myslím si, že naprosto úplnou povinností všech lidí v této zemi je, aby řekli už dost. Už toho bylo dost,” řekl. V Institutu spolu s kolegy vydali v úterý prohlášení: Nejsme ve válce, nepotřebujeme drakonická opatření. Kde se Klaus vyjadřuje k chování, vystupování vlády a opatřením. Popisuje, že manipulace s lidmi a strašení, co předvádí není na místě. “Nepotřebujeme drakonická opatření, protože když jsem ráno otevřel naše hlavní noviny, Právo a Mladou frontu Dnes. Tak na titulní stránce hlavní článek s nadpisem JSME VE VÁLCE a pěti centimetrová písmena. To je vytváření psychózy. My v žádné válce s covidem opravdu nejsme,” popsal bývalý prezident.

V prohlášení popisuje, že jsme ve válce pouze s určitými lidmi, organizacemi s celosvětově propojenou politickou a mediální frontou a mocnými byznysovými zájmy, kteří covid zneužívají k prosazování svých cílů. “Je to synergický efekt nejrůznějších zájmů, institucí, ideologií. Všechny podivné organizace OSN, WHO, EU v čele s paní Leyenovou,” popisuje Klaus. Ty na tom mají podle něj zájem. “Potřebují upevňovat svou moc, šířit strach. Potřebují z každého dělat poddané, kteří budou bezmyšlenkovitě kývat na všechno, co si někdo jim dovolí říct,” dodal exprezident.

Klaus by nějaká opatření zavedl. “Ale ne taková chaotická, rozsáhlá a v žádném případě, ne takové radikální jaké tito lidé dělají. Já bych nešířil strach, jako někteří specialisté tady,” uvedl. “To pak způbuje, že lidé v podstatě už necítí největší hrůzu z covidu. Ti lidé cítí největší hrůzu z toho, co se stane s jejich životy, s jejich živobytími, z čeho budou žít,” dodal Klaus. Nedá se řešit jen dopad na ekonomickou stránku, ale musí se začít řešit dopad na společnost jako takovou. “Jde o zásadní otázky a strach milionů lidí o své živobytí. To je myslím naprosto šílená věc, přeci poškozování vzdělání našich dětí je šílené, přicházíme o naši svobodu, soukromí, o elementární, pro normální lidský život nezbytné mezilidské vztahy a o peníze,” řekl.

Václav Klaus svého vstupu do politiky nelituje. “Já myslím, že ta politika přináší údery zleva, zprava, shora, zdola a není vždy na růžích ustláno. Tak mě to baví. Já věřím, že jsem jako ryba ve vodě v té politice. Těch 30 let bych neměnil,” uvedl. 28. října bude prezident Miloš Zeman předávat státní vyznamenání. Tentokrát se koná bez širší veřejnosti, pouze s vyznamenanými lidmi. “Mě to urazilo, vyskakoval jsem a zásadně protestoval. 28. říjen je nejvýznamnější svátek této země. Tento stát byl touto formou založen a je to den, kdy si máme něco zásadního připomenout, uvědomit,” popsal Klaus. Svátek je podle něj dnem, kdy prezident má povinnost se k národu vyjádřit k nejzásadnějším věcem a zkusit jim je vysvětlit. “Mělo by to proběhnout tak, jak to probíhalo do doby, než se to zvrtlo jen na vyznamenávání,” podotkl bývalý prezident. Dodal, že medaili za zásluhy by ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi nedal.

Roman Prymula v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že jakmile bude vakcína u nás k dostání, tak se nechá i s rodinou naočkovat. Klaus je ale opačného názoru a vakcína podle něj nebude bezpečná. “Myslím si, že jít do testovacího programu je docela riskantní. Určitě bych se naočkovat nešel. Proti těm normálním nemocem, které tady běžně známe a které jsme už tady všichni mnohokrát měli je to zbytečné,” uvedl. Nakonec ale doufá, že Český národ bude svůj a najde si i v této situaci něco pozitivního. “Náš národ je natolik chytrý, že si myslím, že vymyslí, jak všechny ty “prymuloštiny” překonat,” dodal Václav Klaus.

Články - další články

Doporučujeme