Václav Klaus: Žít normálním způsobem je moje naprosto jasná filozofie. Ale Milošovi děkuji, že má o mě takový zájem

19. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Bývalý prezident Václav Klaus (Foto: Frekvence 1)

Česká republika se během pandemie koronaviru rozdělila na dva pomyslné tábory. Jedna část s nařízeními vlády souhlasí a druhá ne. Lidé, kterým se počínání vlády v souvislosti s covidem- 19 nelíbí, v neděli 10. ledna uspořádali na Staroměstském náměstí demonstraci. Na které vystoupil i bývalý prezident Václav Klaus. Jak se na celou situaci dívá a co vzkázal Miloši Zemanovi? To exkluzivně prozradil pro Frekvenci 1.

“Tak za prvé jsem tam byl proto, protože mě o to žádali a prosili. Druhá věc je, že já s tou zásadní myšlenkou otevřít Česko, zrušit všechny ty zákazy, lockdowny, to já prosazuji už tři čtvrtě roku a v podstatě to mě mluví z duše,” popsal důvod své podpory protestní akce bývalý prezident Václav Klaus.

Za demonstranta se ale nepovažuje. “Vůbec tím nechci říkat, že bych spolupodepsal každou větu, která tam z úst těch dalších dvou nebo kolika desítek řečníků zazněla. Je to názor, který myslím, že už ve světě začíná trošku vítězit, zatímco politici jsou zapšklí a zatvrzelí ve svém názoru,” dodává.

Doporučení Miloše Zemana pro Klause

Klaus se řadí k těm, kteří očkování nepovažují za důležité a myslí si, že je zbytečné. Právě na jeho slova reagoval sám prezident Miloš Zeman, který mu očkování přátelsky doporučil. “Považuji za nesmírně milé, od Miloše, že mě takhle vyzývá. Mě vyzvala celá řada dalších lidí. Za prvé, já zastávám naprosto jasnou tezi, že očkovaní nemá být povinné, že má být rozhodnutím každého člověka, jestli se očkovat nechá nebo nenechá. ” řekl bývalý prezident.

” Moje odpověď je: není třeba. Já si myslím, že i v mém věku stačí, abych s touto nemocí zápolil svým standardním způsobem. Pokoušel se mít co největší imunitu, být dostatečně na zdravém vzduchu, jíst co nejvíce zeleniny, hýbat se, neležet, nenechat se uzavřít, uzamknout a nevycházet ven. Žít normálním způsobem je moje naprosto jasná filozofie,” popisuje Klaus. “Ale já Milošovi děkuji, že má o mě takový zájem,” doplnil.

Chraňme zranitelné, ne zdravé

Podle Klause se vláda od začátku epidemie chrání špatnou skupinu lidí. “Kanovnická teze každého epidemiologa zní: chránit zranitelné, chránit rizikové skupiny nebo-li chránit nemocné nebo nemocně zranitelné a my jsme udělali přesný kotrmelec a  postavili to na hlavu,” popisuje svůj názor.

“Od začátku této epidemie se zvolila úplně jiná metoda, která je chránit zdravé. Izolovat zdravé, donutit zdravé, aby nechodili do práce, školy atd. Takže to, že se měla ta pozornost pootočit na ty zranitelné, plus nemocné to je zásadní teze,” dodává bývalý prezident.

Zprávy - další články

Doporučujeme