Většina lidí vaří rýži špatně, hrozí otrava jedovatým arsenem. Jak ji správně připravit?

Naše zdraví ohrožuje denně nespočet faktorů. Věděli jste, že i rizoto může být jedním z nich? Vědci zjistili, že nesprávný způsob vaření rýže ohrožuje lidský život. A důvod? Arzén (též Arsen). Tento toxický polokovový prvek se totiž vyskytuje i v rýži! Abychom předešli jeho působení na náš organismus, je dobré nechat před vařením rýži namočenou ve vodě přes celou noc, uvádí web Telegraph.co.uk.

Jak se právě tento prvek do rýže dostal? Celá léta zůstávají v půdě jedy a pesticidy, které se využívají v průmyslu. Vědci už také diskutují o míře arzénu, která by je pro člověk opravdu nebezpečná. Pokud je jeho “konzumace” pravidelná, objeví se poruchy vývoje, srdečního rytmu, výskyt cukrovky, dokonce rakovina.

Na stanici BBC testoval profesor Andy Meharg z univerzity v Belfastu způsoby vaření rýže – přišel na tři možnosti.

  1. Dva díly vody, jeden díl rýže – tu pak pomalu dusil.
  2. Pět dílů vody, jeden díl rýže – přebytek vody smyl toxiny a hladinu arzénu snížil o polovinu
  3. Rýže namočená ve vodě přes noc – snížení hladiny škodlivých látek o 80 %

Jak tedy správně a zdravě vařit rýži?

Namočte ji do vody na celou noc. Před vařením ji opláchněte, dokud není voda zcela čirá. Nechte vysušit. Do hrnce dejte pět dílů vody, jeden díl rýže, špetku soli a jednou zamíchejte. Pomalu přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a 10-15 minut ji na nejmenším ohni vařte.