VIDEO: Magická show na obloze! Cestující v letadle nevěřili svým očím

11. února 2017·Články·Redakce

Facebook: Nathan Starzynski Media

Pasažérům letu nad Kanadou nabídla obloha nezapomenutelný zážitek! Skrze okénko pozorovali doslova přírodní show - tzv. auroru borealis v celé její kráse.

Let nad státy Alberta, Saskatchewan a Manitoba se stal pro několik cestujících opravdu nezapomenutelným zážitkem. Mohli pozorovat severní polární záři (auroru borealis). K té dochází, když Slunce vysílá do meziplanetárního prostoru ultrafialové a  infračervené záření a záření ve viditelné části spektra. Současně vzniká sluneční vítr, který se skládá z protonů, elektronů a alfa částic, jež jsou při srážce s magnetickým polem Země nasměrovány do horních částí atmosféry. Zde se sráží s molekulami vzduchu a právě vzduch se přitom ionizuje – světélkuje ve viditelné části spektra.

“Polární zář je světelný úkaz vyskytující se v zemské atmosféře ve výšce okolo 90 až 180 kilometrů převážně v polárních oblastech. Na severní polokouli jde o aurora borealis, na jižní se nazývá aurora australis,” uvádí meteorologové ze Slovenského hydrometeorologického ústavu na Facebooku. Video, které na sociální síti zveřejnili, ukazuje polární zář z výšky.

Barva polární záře je ve většině případech zelená s vlnovou délkou 558 nanometrů, která vziká ionizací molekul kyslíku ve výšce od 120 do 180 kilometrů. Výš se pak objevuje červená barva. V nižších polohách se objevuí odstíny fialové a modré – zde je o ionizaci dusíku.

Zdroj: Facebook/ Nathan Starzynski Media

Články - další články

Doporučujeme