Jak vysoko kočky vyskočí? Odpověď vás možná překvapí

19. června 2019·Články·Barbora Pisingerová

Možná jste někdy kočku objevili na té nejvyšší skříni v domácnosti a museli jste se sami sebe ptát, jak je možné, že tam to maličké zvíře vyskočilo. Nebo jste přemýšleli, kam ukrýt určitý předmět tak, aby na něj kočka nedosáhla. Jak vysoko jsou vlastně kočky schopné skákat? Jejich schopnosti jsou skutečně impozantní.

O kočkách panuje mnoho legend. Říká se, že mají devět životů, že vidí duchy, vysávají negativní energii nebo že vycítí zdravotní problémy lidí ve svém okolí. Tyto nadpřirozené schopnosti jsou s nejvyšší pravděpodobností pouhé mýty, určitou superschopnost však kočky skutečně mají. A tou je právě skákání.

Odpověď na otázku, jak vysoko dokáže kočka vyskočit, závisí na mnoha faktorech. Mezi nimi je například věk zvířete, jeho zdravotní stav, velikost i momentální rozpoložení. Průměrná zdravá kočka však dokáže bez problémů vyskočit do výšky zhruba šestinásobku své výšky. Pokud tedy měří například 30 centimetrů, vyskočí bez zaváhání na plochy vysoké až 1,8 metru.

Kočky jsou výborní lovci a pohled shora si velmi užívají. Poskytuje jim totiž skvělý přehled o jejich okolí. I když zvíře žije v bytě, stále se budou projevovat jeho instinkty a potřeba šplhat a skákat do výšek. V žádné domácnosti s kočkami by proto neměla chybět bezpečná vyvýšená místa, kam si kočka může v případě zájmu vyšplhat či skočit.

Články - další články

Doporučujeme