Volby v Británii: Vítězí konzervativci premiérky Mayové, nemají ale většinu! Opozice chce její demisi

9. června 2017·Články·Redakce

shutterstock

Konzervativci premiérky Theresy Mayové sice vítězí v parlamentních volbách, ale podle propočtu agentury Reuters už nemohou získat většinu v nové sněmovně. Na prahu jednání o odchodu Británie z Evropské unie tak zemi hrozí politická nejistota. Mayová čelí výzvám k demisi.

Zatím nerozděleno je sedmnáct poslaneckých mandátů, přičemž konzervativci by jich ke získání většiny potřebovali osmnáct. Znamená to, že vládnoucí strana premiérky Mayové ztratila šanci na zisk parlamentní většiny, se kterou po vyhlášení mimořádných voleb počítala.

Průběžné výsledky voleb jsou pro konzervativce šokující a politický osud Mayové visí na vlásku, napsala agentura Reuters. K jejímu odchodu vyzývají opoziční labouristé, zvážit svou pozici by premiérka měla i podle mnohých konzervativců.

Pokud by Mayová post ministerské předsedkyně skutečně opustila, byl by po 11 měsících ve funkci její mandát ve Spojeném království nejkratší za posledních sto let. V Londýně se už podle britských médií hovoří o ministryni vnitra Amber Ruddové jako o budoucí vůdkyni konzervativců. Ruddová svůj poslanecký mandát obhájila, i když jen těsně.

Ze 650 poslaneckých míst je zatím nově obsazeno 633. Konzervativní strana má na svém kontě zatím 308 mandátů, labouristé 258. Podle agentury AP už poslanecké křeslo ztratilo několik ministrů nynější vlády.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme