Na zahradě se jí usídlilo hejno kriticky ohrožených kondorů. Zázrak se změnil v peklo

11. května 2021·Zábava·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Narazit ve volné přírodě na kondora kalifornského je zázrak. Jenže jedné ženě se celé hejno usadilo na zahradě. Fascinující zážitek se ale brzy proměnil v peklo, když ptáci začali celé okolí devastovat.

Kondor kalifornský sice na první pohled nepatří mezi nejkrásnější živočichy, ale jedná se o kriticky ohroženého opeřence, který v současné době obývá oblast Grand Canyonu. Jedná se o největšího suchozemského ptáka Severní Ameriky a třeba v Kalifornii žije jen asi 200 kusů. Když tedy na zahradu Cindy Micklos v městečku Tehachapi přilétlo hejno, ve kterém bylo až 20 ptáků, jednalo se o desetinu celé kalifornské volně žijící populace.

To, co se na první pohled jevilo jako zázrak se pro obyvatelku brzy změnilo doslova v peklo. Kondor má rozpětí křídel až tři metry a hejno celý pozemek i dům doslova zdevastovalo. Vše je pokryto jejich trusem, tašky na střeše se uvolňují, vyvěšené vlajky jsou potrhané. Cindy se se svým trápením svěřila na Twitteru, kde ji zareagoval Americký úřad pro ochranu ryb a divočiny. Podle nich se její dům nachází v přirozeném habitačním prostředí obrovských ptáků. Úřad doporučil vyhnat je tleskáním, křičením nebo je dokonce pokropit vodou. To by mělo nezvané návštěvníky vyhnat, ale neublížit jim.

Jenže ani několik dní poté, co se žena doporučeními řídila, kondoři dům neopustili. “Moje máma je statečná žena a víme, že je to zážitek, který už se asi nebude opakovat, ale kdyby alespoň tolik neničili dům,” postěžovala si dcera Cindy Sean. Expert z Amerického úřadu pro ryby a divočinu přišel na to, proč se kondorům tak pozemek Cindy zalíbil. Dům je orientovaný na jih, takže na něj dopadá dostatek slunce. Zároveň je ale na větrném místě, kdy celé dny fouká ze západu i z východu.

Zábava - další články

Doporučujeme