Poznáte, když vaši kočku něco bolí? Tyhle signály nepodceňujte

23. května 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Říká se, že kočky umí svou bolest skrývat ještě lépe, než psi. Není divu, slabá kočka by v přírodě moc dlouho nepřežila. Jak ale zjistit, že právě toho našeho mazlíka něco trápí? Sledujte tyto příznaky.

Kočky jsou velmi hrdá stvoření a svou bolest či špatný zdravotní stav dávají najevo co možná nejméně. Když už je i laikovi jasné, že kočka není v pořádku, bývá její stav už opravdu velmi vážný. Jak ale podchytit problém včas a rozpoznat, že něco není v pořádku?

Každá kočka je jiná a má své individuální projevy, to je nutné si uvědomit ze všeho nejdříve. Pokud je vaše kočka například velmi hravá a aktivní, bude u ní pokles aktivity signalizovat problém, zatímco jiná běžně prospí celé dny a je to pro ni zcela normální. Podobné to může být s agresivní reakcí na dotek či vyhledáváním klidných míst. Vždy je potřeba si uvědomit, co je pro tu kterou kočku přirozené.

Existují ale signály, které mohou obecně značit, že kočce není dobře. Jedním z nejčastějších je močení nebo kálení mimo záchod. Tyto projevy však mohou znamenat i to, že kočka není v pohodě psychicky a že ji něco stresuje, nebo jí na chodu domácnosti něco vadí. Možná vám tím dává najevo, že už na ni nemáte tolik času, jako dřív, nebo jí vadí váš partner, který se přistěhoval, váš nový pes nebo něco jiného. Pokud tohle kočka dělá, nejprve zvažte, jestli kočce nemůže něco vadit.

Dalšími jasnými projevy, že něco není v pořádku, je průjem, zvracení nebo náhlá změna ve vylučování. V případě zdravotního problému vám také může napovědět, jak kočka přijímá potravu. Přestává jíst? Hodně pije, nebo naopak skoro vůbec ne? Zvrací po jídle? Ztrácí najednou na váze? Něco je zřejmě špatně.

Nemocná kočka taky může být dýchavičná nebo u ní můžete pozorovat kašel. Existují dva druhy – při jednom jako kdyby kočka “chrčela”, při druhém zase kašle na sucho. Každý z nich může značit něco jiného.

Jak už bylo řečeno, na potíže může ukazovat i změna aktivity a pohybu. Je kočka najednou unavená, polehává, nechce si hrát? Připadá vám apatická? Pozorujete u ní špatnou koordinaci, kulhání nebo dokonce napadání na jednu stranu? Pokud se vaše kočka vyhýbá pohybu celkově, nebo jen nějakému konkrétnímu – jako třeba skákání či ležení v dříve oblíbené poloze, může mít potíže. Rozhodně ji vezměte k veterináři.

Kočky, které sužují zdravotní problémy, se mohou více než obvykle stahovat do klidných, oddělených zón a schovávat se před lidmi. Znakem nemoci je také výtok z očí či nosu. Mezi jednoznačné varovné signály také patří náhlá změna v agresivitě kočky. Reaguje útočně, když se jí dotknete? Nesnese pohlazení na konkrétním místě? Zřejmě ji něco bolí. Pokud naopak bývala kočka aktivní a nepřátelská a najednou vám přijde, že nereaguje a nechává se sebou manipulovat, rozhodně byste neměli podceňovat ani její náhlý zdánlivý klid.

Zábava - další články

Doporučujeme