Přibývá modelů s Downovým syndromem. Módní průmysl baží po odlišnosti

21. června 2019·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram

Svět módy tak, jak jsme ho znali, již pomalu ale jistě přestává existovat. O slovo se hlásí čím dál víc osobností s určitou odlišností a výjimkou nejsou ani lidé s hendikepem. Co by dřív bylo nemyslitelné, to dnes začíná být normální. A do módního byznysu se tak poprvé v historii lidstva dostávají i lidé s downovým syndromem. 

Není žádné tajemství, že se nám módní průmysl snaží zaujmout. Po desetiletích s krásnými modelkami, které vypadaly jedna jako druhá, se proto není čemu divit, když dochází ke změnám. Agentury a slavné značky čím dál častěji sahají po osobnostech, které nějakým způsobem vybočují z řady.

Díky tomuto fenoménu se proslavili například Winnie Harlow (24) trpící vitiligem, Rick Genest (†32), který si nechal potetovat celé tělo, první albínský model Shaun Ross (28) nebo plus-size modelky Ashley Graham (31) a Tess Holliday (33). V posledních letech však přišla překvapivá poptávka po modelech a modelkách s Downovým syndromem.

Zatímco většina světa tyto lidi vnímá jako silně omezené a kariéru v módním průmyslu by jim rozhodně nepředpovídala, množí se příklady osobností, které dokazují, že je to možné.

Mezi nejslavnější patří herečka a modelka Jamie Brewer (34). Brewer se na newyorském Fashion weeku v zimě roku 2015 stala vůbec prvním člověkem se svou diagnózou, který kdy kráčel po přehlídkovém mole. Na podzim loňského roku už se stejné akce účastnila i Madeline Stuart (22) – křehká dívka rovněž s Downovým syndromem.

Mezi další slavné osobnosti s touto vrozenou poruchou nyní patří i Kate Gant (20), Holly Allen (10), Mia Armstrong, Chelsea Werner, Callum Swales (24), Ben Bird (13), Cora Bishop (7), Harry Britton (17), první účastnice soutěže Miss se svou diagnózou Mikayla Holmgren, Kathleen Humberstone (19), Jack Brumpton (19) a mnozí další.

 

Zábava - další články

Doporučujeme