Proč vám vaše kočka nosí k nohám zvířecí mrtvolky? Může za to evoluce

29. března 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Pokud je vaše kočka zvyklá chodit ven, zřejmě si udržela svůj talent lovce a predátora. Dost možná vám dokonce pravidelně přináší dárky v podobě mrtvých nebo polomrtvých drobných zvířat. A nezáleží na tom, kolikrát vyděšeně vykřiknete, další nadílka vás stejně nemine. Proč to ty kočky dělají? Existuje několik důvodů.

Kočka je komplikované zvíře. V jednu chvíli dokáže působit jako ta nejroztomilejší chlupatá koule, která vám blaženě přede na klíně, zatímco o vteřinu později je z ní zuřivý zabiják s nabroušenými drápy. Svou lásku k lidem vyjadřují někdy pro nás ne zrovna příjemnými způsoby, jako například mrtvolkami zvířat vyskládanými u dveří, nebo dokonce přímo u našich nohou.

Proč nám kočky tyto dárky nosí, i když nás vídají jíst úplně jiné věci? Původ tohoto chování není nikde jinde, než v evoluci. Kočka je totiž v historii existence svého druhu domestikovaná jen krátkou chviličku.

Zdroj: Shutterstock

Ještě před několika tisíci lety si běhala po světě naprosto nezávisle na člověku a takovýhle dárek bylo to nejlepší, co by jiné kočce mohla dát. Její biologické naprogramování proto odmítá přijmout, že mezi oblíbené lidské lahůdky ohlodané půlky hlodavčích tělíček zkrátka nepatří.

Podobné chování vykazují zejména samice. Jedná se totiž o způsob, kterým divoké kočky učí svá a případně i cizí koťata lovit a sehnat si obživu. Nejprve kočičí máma přináší svému vrhu mrtvá zvířata, aby se koťátka naučila kořist jíst.

Zdroj: Shutterstock

Když jsou schopná se z masa nakrmit, máma trošku přitvrdí a začne jim nosit kořist, která je pouze polomrtvá. Koťata se naučí zvíře dorazit a pochopí tak, že musí nejprve zabít, aby se najedla. Když zvládnou i tohle, začne jim maminka nosit kořist, která je stále při síle.

Pokud vám tedy vaše roztomilá kočička nosí polomrtvá zvířata a pouští je u vás v obýváku, ve skutečnosti vám fandí a je přesvědčená, že jako kotě nejste úplně nemožní.

Zdroj: Shutterstock

A proč podobné věci dělají i kocouři? Některé může hnát podobná motivace, jako kočky. U kocourů však hraje roli i fakt, že se rádi vytahují a naparují, kolik zvířátek dokázali zavraždit. Místo, aby vás naučili lovu, vám tedy chtějí jen říct, jak dobrými lovci jsou oni sami.

Také proto někteří přinášejí domů i podivné předměty, které by kotě mohlo pozřít jen stěží. Oblíbenou kořistí jsou cizí ponožky, houbičky, sáčky od čaje, rukavice a podobné drobnosti nebo mrtvý hmyz.

Zdroj: Shutterstock

 

 

 

 

Zábava - další články

Doporučujeme